RUSIJA TESTIRA 4 BESPILOTNE VARIJANTE TENKA T-72: Sprema se za raspoređivanje robotizovanog naoružanja na front u Ukrajini

P. Z. S./armyrecognition.com

22. 09. 2023. u 18:00

PREMA članku Life.RU od 10. septembra 2023, Uralvagonzavod (UVZ) je započeo fazu testiranja borbenog robota bez posade Šturm, izgrađenog na šasiji tenkova T-72B3, i namenjenog za raspoređivanje na ukrajinskoj liniji fronta.

РУСИЈА ТЕСТИРА 4 БЕСПИЛОТНЕ ВАРИЈАНТЕ ТЕНКA Т-72: Спрема се за распоређивање роботизованог наоружања на фронт у Украјини

Foto Tanjug/AP



 Razvoj ovog projekta bespilotnog tenka od strane UVZ-a je započeo pre početka ukrajinskog sukoba, ali čini se da su nedavni događaji ubrzali njegov napredak. Program testiranja uključuje vežbe bojevog gađanja po različitim scenarija, sa fokusom na korišćenje primarnog naoružanja robota, 125-milimetarskog topa sa skraćenom cevi.

Projekat Šturm, naručen na zahtev ruskog Ministarstva odbrane, oslanja se na tehnologije automatizacije iz tenka T-14 Armata, koji je takođe planiran da se proizvodi u bespilotnoj verziji. Međutim, kasnije je doneta odluka da se novi robotski tenk bazira na starijoj, ali isplativoj platformi T-72B3.

T-72B3 predstavlja unapređenu iteraciju tenka T-72B koji je trenutno u službi ruske vojske. Poboljšanja obuhvataju glatku cev kalibra 125 mm 2A46M-5, opremljenu termalnom čahurom od lake legure i izbacivačem čaure. Sistem vođenog naoružanja omogućava i strelcu i komandantu da lansiraju laserski vođene rakete, uključujući 9M119 AT-11 'Svir' ili 9M119M Refleks, za maksimalni domet od 5.000 metara tokom i dnevnih i noćnih operacija.

Foto: Printscreen

Projekat bespilotnog tenka „Šturm“, zasnovan na platformi T-72, obuhvata četiri različita tipa borbenih vozila. Početna varijanta ima top kalibra 125 milimetara sa skraćenom cevi, dok je druga varijanta projektovana za smeštaj projektila ili pešadijskog bacača plamena na raketni pogon sa termobaričnom bojevom glavom Šmel-M.

Treća iteracija uključuje transformaciju vozila vatrene podrške Terminator u robotsku verziju, opremljenu sa dva topa kalibra 30 milimetara. Za razliku od tradicionalnog Terminatora, robotsko vozilo za vatrenu podršku će postaviti termobarične rakete umesto protivtenkovskih projektila. Na forumu Armija-2023, UVZ je predstavio varijantu vozila za podršku tenkova Terminator (BMPT) baziranu na T-72, predstavljajući mogućnost nadogradnje rashodovanih tenkova T-72 u borbeno spremna vozila, koja su skoro jednaka mogućnostima BMPT-a.

Četvrti projekat Šturm predviđa bespilotno vozilo koje radi u sprezi sa termobaričnim raketnim lanserom TOS-1A.

Ruski vojni ekspert Jurij Knutov primetio je da bi uvođenje dronova baziranih na T-72 moglo da pruži jasne prednosti Oružanim snagama Rusije. Tenkovi bez posade mogu napredovati pod neprijateljskom vatrom, obezbeđujući bezbednost svoje posade, koja ostaje van vozila. Knutov je napomenuo da stvarni planovi Šturma uključuju četiri tipa robota, koji su podložni potencijalnim prilagođavanjima nakon testiranja. Ovi roboti su testirani sa dva mitraljeza velikog kalibra i sistemima veštačke inteligencije.

Na odluku o upotrebi platforme T-72B3 utiče njen ne tako zastareo oklop, dopunjen najnovijom generacijom dinamičkih zaštitnih sistema koji su trenutno raspoređeni u Ukrajini, koji mogu značajno da poboljšaju borbene sposobnosti bespilotnih tenkova.

Štaviše, integracija robota na liniji fronta može podstaći ponovnu procenu taktike koja uključuje tenkove i teška oklopna vozila, posebno kao odgovor na značajne tenkovske ofanzive. Knutov je primetio da su se uprkos velikom broju oklopnih vozila, protivtenkovske vođene rakete pokazale veoma efikasnim u njihovom neutralisanju tokom aktuelnog sukoba u Ukrajini.

Kako je rekao Knutov, da bi se optimizovala borbena efikasnost, oklopna vozila moraju biti strateški raspoređena, kao što je konfiguracija tenkova vrteške koja se sastoji od tri vozila, što izgleda više obećavajuće od raspoređivanja velikog broja jedinica.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)