LIČNOST U ŽIŽI: Anton Jelizarov Lotus - Prigožinov drug na kormilu "Vagnera"

A. V. V.

04. 09. 2023. u 12:00

VEST da je u avionskoj nesreći poginuo osnivač ruske paravojne jedinice "Vagner" Jevgenije Prigožin uzdrmala je sve svetske medije. A dok se i dalje širom planetarnih kuloara spekuliše šta je dovelo do tragedije, i da li je ona, možda, inscenirana, "vagnerovci" su dobili novog vođu - Antona Jelizarova Lotusa (42), inače, Prigožinovog dobrog prijatelja i saradnika iz vojne jedinice.

ЛИЧНОСТ У ЖИЖИ: Антон Јелизаров Лотус - Пригожинов друг на кормилу Вагнера

Printskrin

Posle Prigožinove smrti polemisalo se šta će biti sa grupom "Vagner", ali i ko bi mogao da popuni upražnjeno mesto šefa privatne jedinice, s obzirom na to da je sa bivšim vođom nastradao i suosnivač i jedan od komandanata jedinice Dmitrij Jutkin.

Novi šef "Vagnera" rođen je u Zernogradu, u Rostovskoj oblasti. Završio je Uljanovsku gardijsku vojnu školu Suvorov 1998. godine. Godine 2003. diplomirao je na Rjazanskoj gardijskoj višoj vazdušno-desantnoj školi po imenu generala V.F. Margelova. Nakon diplomiranja, služio je u Jugoistočnom okrugu.

Pretpostavlja se da se Jelizarov 2016. godine pridružio "Vagneru", kada je i dobio nadimak "Lotus". Kao pripadnik grupe učestvovao je u vojnim akcijama u Siriji, gde je povredio nogu. U periodu od 2018. do 2019. radio je kao instruktor u Centralnoafričkoj Republici, a 2021. komandovao je jedinicom u Libiji.

U oktobru 2022. učestvovao je u ratu u Ukrajini gde je bio uključen u formiranje "narodne milicije" u Belgorodskoj oblasti. Učestvovao je u nekim od najtežih borbi na frontu. Jednu od vodećih uloga imao je u osvajanju grada Soledara na istoku Ukrajine. Unutar grupe bio je poznat i po nadimku "Osvajač Soledara", koju mu je navodno dao Prigožin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)