ŠARENA NAUKA: Veštačka inteligencija zamenila i kućne ljubimce

A. V. V.

04. 09. 2023. u 12:02

VEŠTAČKA inteligencija (AI) bi uskoro mogla da zameni i kućne ljubimce. Na tržište su nedavno stigli roboti u obliku životinja koje pokreće AI, a jedan od njih je Go1, prvi svetski inteligentni četvoronožni robot "pratilac" koji je razvila kineska kompanija Unitree Robotics. Ovaj robotski pomoćnik hoda na sve četiri, slično kao pas, i može da prati brzinu svog vlasnika, čak i ako se on kreće na biciklu ili skejtbordu.

ШАРЕНА НАУКА: Вештачка интелигенција заменила и кућне љубимце

Printskrin

Pokreti u hodanju Go1 uključuju kontrolu stabilnosti, generisanje hoda, kontrolu pokreta, navigaciju i izbegavanje prepreka, kao i učenje i prilagođavanje putem veštačke inteligencije, precizira kineska kompanija. Ovaj robot-ljubimac ima supersenzitivni sistem koji uključuje nekoliko binokularnih senzora ribljeg oka i sposobnosti ljudskog prepoznavanja. Ovo mu omogućava da prati bočni periferni vid svog vlasnika.

Dok robotski kućni ljubimci nude kontinuirano druženje, nisko održavanje, eliminaciju izloženosti alergijama, pa čak i podršku mentalnom zdravlju, AI "druženje" takođe može biti ograničavajuće, objašnjavaju stručnjaci za "Foks njuz".

- Kućni ljubimci veštačke inteligencije ne mogu da repliciraju složeno i bogato iskustvo brige o pravoj životinji. Za razliku od pravih kućnih ljubimaca roboti napravljeni uz pomoć veštačke inteligencije ne podstiču vlasnike da se bave fizičkom aktivnošću, poput šetnje ili igranja - navode stručnjaci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)