POSLANIK VRHOVNE RADE TVRDI: Kijev želi da ujedini nekanonsku PCU i Grkokatoličku crkvu

Novosti onlajn

29. 08. 2023. u 22:10

KIJEVSKE vlasti nameravaju da ujedine raskolničku Pravoslavnu crkvu Ukrajine (PCU) i Ukrajinsku grkokatoličku crkvu (UGKC), izjavio je poslanik u Vrhovnoj radi iz partije "Evropska solidarnost" Nikolaj Knjažicki, koji je jedan od autora predloga zakona o zabrani kanonske Ukrajinske pravoslavne crkvi (UPC).

ПОСЛАНИК ВРХОВНЕ РАДЕ ТВРДИ: Кијев жели да уједини неканонску ПЦУ и Гркокатоличку цркву

Foto Tanjug/AP

- PCU i UGKC su ukrajinske crkve, kijevskog krštenja, a zadatak države je, kako bi zaštitila nacionalnu bezbednost - da učini sve za njihov razvoj, saradnju i zajedničku budućnost. Na čelo PCU i UGKC su mitropoliti. Nijedna od ukrajinskih crkava nema patrijaršiju. Naš cilj je da je dobijemo za obe crkve i doprinesemo njihovom ujedinjenju - napisao je Knjažicki na društvenim mrežama.

Ukrajinske vlasti su tokom protekle godine organizovale najveći talas progona UPC u novijoj istoriji zemlje. Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine odlučile su da zabrane delovanje UPC, a parlamentu zemlje je podnet predlog zakona o njenoj zabrani širom Ukrajine. Vlasti su uvele sankcije nekim predstavnicima sveštenstva UPC. Služba bezbednosti Ukrajine počela je da otvara krivične postupke protiv sveštenstva UPC.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: POŽARI U GRČKOJ SE NE SMIRUJU - Borba vatrogasaca sa vatrenom stihijom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)