MISTERIJA SASTANKA MASKA I PUTINA: List "NJujorker" otkrio nove detalje - Lider tvrdio da je imao odličan sastanak sa ruskim predsednikom?

Novosti online

22. 08. 2023. u 11:45

AMERIČKI biznismen Ilon Mask, vlasnik aplikacije X, ranije poznate kao Tviter, tokom jeseni prošle godine je saopštio predstavnicima Pentagona da je razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, jedna tema je bila i situaciji u Ukrajini, prenosi list „Njujorker“, pozivajući se na predstavnika Pentagona.

МИСТЕРИЈА САСТАНКА МАСКА И ПУТИНА: Лист Њујоркер открио нове детаље - Лидер тврдио да је имао одличан састанак са руским председником?

Foto: Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP>/Hannibal Hanschke/Pool Photo via AP, File

Informacija o razgovoru se pojavila u oktobru prošle godine, ali ju je tada Mask opovrgao.

Jedan izvor je naveo da je Mask, kada je razmatrao sa američkim zvaničnicima upotrebu terminala „Starlink“ u Ukrajini prošlog oktobra, spomenuo razgovor sa Putinom i rekao da je imao odličan razgovor sa njim. Zvaničnik Pentagona je istakao da su svi pomislili da to nije dobra vest.

Prema informacijama drugog sagovornika, Mask je izjavio da je lično razgovarao sa Putinom nekoliko nedelja pre nego što je na Tviteru objavio svoju varijantu mirovnog plana i dodao da je imao redovne konsultacije sa Kremljom.

O razgovoru Maska i Putina u oktobru prošle godine je pisao i „Vajs“ pozivajući se na ekonomistu Jana Bremera. Američki biznismen je opovrgao tu informaciju i naveo da je sa Putinom razgovarao samo jednom i da je to bilo pre oko 18 meseci, kao i da je tema bio kosmos.

Početkom oktobra prošle godine Mask je na Tviteru objavio anketu u kojoj je predložio glasanje za ili protiv svoje vizije mirnog rešavanja sukoba u Ukrajini. Pretpostavio je da će se konflikt završiti tako što će Krim ostati deo Rusije, a u regionima koje je zauzela ruska vojska ponovo će se održati referendumi pod nadzorom Ujedinjenih nacija. Prema njegovim rečima, mirovnim sporazumom se može predvideti da će Ukrajina ostati neutralna zemlja, a strane će se dogovoriti o snabdevanju vodom na Krimu.

Mask je takođe izjavio da će u slučaju „totalnog rata“ sa Rusijom pobeda Ukrajine biti malo verovatna. Prema njegovom mišljenju, rezultati referenduma u DNR, LNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti su povezani sa tim što u nekim istočnim regionima zemlje većinu stanovništva čine Rusi koji su okrenuti Rusiji.

Kijev je negativno odreagovao na objavu američkog biznismena. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je na Tviteru postavio anketu: „Kakav vam se Ilon Mask više dopada?“ Mogući odgovori su bili: „Onaj koji podržava Ukrajinu“ ili „Onaj koji podržava Rusiju“.

Ukrajina koristi terminal „Starlink“ od početka specijalne vojne operacije, a u oktobru prošle godine su se ukrajinski vojnici žalili da je terminal isključen. Izvori su televiziji Si-En-En saopštili da su bili problemi sa finansiranjem. Prema ovoj televiziji kompanija „Spejs eks“ je tražila od Pentagona da preuzme finansiranje „Starlinka“ u Ukrajini. Mask je procenio da su mesečni troškovi 20 miliona dolara. Kasnije je izjavio da će „Starlink“ nastaviti da radi besplatno u Ukrajini, iako još uvek gubi novac.

Kompanija „Spejs eks“ je u februaru ograničila mogućnosti korišćenja terminala „Starlink“ za upravljanje dronovima.

- Znamo da ih vojnici koriste za obaveštavanje i to je normalno. Međutim, nikada nismo imali nameru da se koriste za ofanzivne ciljeve - rekla je predsednica kompanije Gvin Šotvel.

Kasnije je Mask objasnio da ne želi da dozvoli eskalaciju sukoba. Prema njegovim rečima, mreža „Starlink“ se koristi na liniji sukoba, gde nema drugih mogućnosti povezivanja na internet.

Rusko Ministarstvo odbrane je više puta izveštavalo o uništavanju „Starlinka“ u Ukrajini.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023


 

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024