GIGANT STARBAKS MORA DA PLATI: Otpuštenoj menadžerki po nalogu suda dodatnih 2,7 miliona dolara

Tanjug

20. 08. 2023. u 20:35

OKRUŽNI sud naložio je američkoj kompaniji Starbaks da isplati dodatnih 2,7 miliona dolara na ime izgubljenih plata i poreske odštete bivšoj regionalnoj menadžerki Šenon Filips.

ГИГАНТ СТАРБАКС МОРА ДА ПЛАТИ: Отпуштеној менаџерки по налогу суда додатних 2,7 милиона долара

Foto PKS

Kompanija je toj menadžerki ranije isplatila više od 25 miliona dolara odštete nakon što je podnela tužbu u kojoj je navela da su ona i drugi belci nepravedno kažnjeni jer su otpušteni nakon hapšenja dvojice crnaca u kafiću 2018. godine.

Filips je u junu dobila 600.000 dolara kao kompenzaciju i 25 miliona dolara kaznene odštete nakon što je porota u američkoj državi Nju Džersi utvrdila da je rasna pripadnost bila odlučujući faktor u otpuštanju, što predstavlja kršenje federalnih i državnih zakona protiv diskriminacije, objavio je AP.

Američki okružni sudija naložio je Starbaksu da plati Filips još 2,73 miliona dolara za izgubljene zarade i beneficije, kao i nadoknadu za poreske olakšice.

Kompanija se protivila plaćanju bilo kakvog iznosa, navodeći da Filips nije dokazala da nije mogla da zaradi isti ili viši iznos u budućnosti.

Menadžer kafića u Filadelfiji pozvao je u aprilu 2018. godine policiju zbog toga što dvojica crnaca koji su sedeli u kafiću nisu ništa naručili, a oni su kasnije pušteni bez podizanja optužnice.

Filips, tadašnji regionalni menadžer u Filadelfiji, nije bila umešana u ta hapšenja.

Međutim, Filips je rekla da joj je naređeno da pošalje menadžera kafića belca na administrativno odsustvo, koji takođe nije bio uključen u hapšenja dvojice crnaca.

Filips (52) je navela u tužbi da je otpuštena posle manje od mesec dana nakon što se protivila da menadžera pošalje na odsustvo.

Obrazloženje kompanije za suspendovanje menadžera okruga, koji nije bio odgovoran za kafić u kojem su se dogodila hapšenja, bila je tvrdnja da su menadžeri crnci bili manje plaćeni od belih menadžera.

Filips je navela da taj argument nema smisla jer menadžeri okruga nisu imali uticaja na plate zaposlenih.

Advokati Starbaksa su tvrdili da je Filips otpuštena jer je kompaniji bilo potrebno jače vođstvo nakon hapšenja.

Starbaks traži novo suđenje tvrdeći da je porota bila pristrasna i da su svedoci davali lažne izjave.

U međuvremenu, advokati Filips takođe traže da se Starbaksu naloži da plati 1,4 miliona dolara pravnih troškova od 2018. do 2023. godine.

Video snimak hapšenja dvojice crnaca izazvao je nacionalno negodovanje, a kompanija Starbaks je kasnije postigla nagodbu sa njima za neotkrivenu sumu i ponudu besplatnog fakultetskog obrazovanja.

Dvojica crnaca postigli su dogovor sa gradom Filadelfijom za simboličnu isplatu po jedan dolar i obećanje zvaničnika da će uspostaviti program od 200.000 dolara za mlade preduzetnike.

Policijska uprava Filadelfije usvojila je novu strategiju o tome kako postupati sa ljudima optuženima za upad u privatnu imovinu - upozoravajući kompanije da ne zloupotrebljavaju ovlašćenja policajaca.

BONUS VIDEO - RUSIJA: Kalašnjikov predstavio novu verziju jurišne puške AK-19

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu