POTRAGA ZA VODOM: Sve spremno za istorijsko lansiranje ruske kosmičke stanice na Mesec

Novosti online

11. 08. 2023. u 00:36

JEDANAESTOG avgusta 2023. godine u 2.10 po moskovskom vremenu planirano je lansiranje automatske međuplanetarne stanice „Luna 25“ sa kosmodroma „Vostočni“ u Amurskoj oblasti Rusije pomoću rakete-nosača „Sojuz 2.1b“ i gornjeg stepena rakete „Fregat“.

ПОТРАГА ЗА ВОДОМ: Све спремно за историјско лансирање руске космичке станице на Месец

Foto: Profimedia

 „Luna 25“ će biti prva svemirska letelica u savremenoj Rusiji poslata na prirodni Zemljin satelit.

Ovo je prva misija na Mesec u istoriji savremene Rusije. Prethodna, sovjetska stanica „Luna 24“, poslata je 1976. godine. Tada je na Zemlju doneto oko 170 grama lunarnog tla.

Let svemirske stanice do Meseca trajaće oko četiri i po dana. Posle nekoliko dana u orbiti očekuje se sletanje na Južni pol Meseca i to će biti prvo sletanje u istoriji na tu teritoriju.

Pre toga, sve sovjetske i američke misije spuštale su se u pogodnijoj zoni, sa stanovišta podletne trajektorije ekvatorijalne zone, gde je lakše pronaći ravan teren. Međutim, glavne rezerve vode u obliku leda na Mesecu nalaze se blizu polova.

Cilj ovog projekta je da se pošalje automatska sonda za istraživanje u rejonu Južnog pola Zemljinog satelita. Prema planu „Roskosmosa“, modul će biti spušten u blizini kratera Boguslavski.

Foto Tanjug/AP

TRI FAZE LUNARNOG PROGRAMA

Rusija je lunarni program utvrdila 2018. godine i on ima tri faze: „Izlaz“, „Predstraža“ i „Baza“.

Prva faza podrazumeva izgradnju osnovnog modula stanice blizu Meseca, testiranje perspektivnog broda „Orao“ sa posadom i bespilotne letelice. U isto vreme, planirano je istraživanje satelita automatskim stanicama serije „Luna“ od 2025. do 2028. godine, kao i početak izgradnje superteške rakete „Jenisej“ za letove sa posadom do Meseca, koji su planirani u drugoj fazi.

„Predstraža“ podrazumeva uvežbavanje sredstava za pristup Mesečevoj površini i sletanje kosmonauta na dve nedelje kako bi se rasporedili prvi elementi baze. Druga faza je predviđena za period od 2025. do 2035. godine.

Foto Tanjug/AP

Treća faza ─ „Baza“, koja je planirana za period posle 2035. godine, trebalo bi da bude konačna. Do tada bi trebalo da se završi izgradnja baze na Mesecu i formira naučna infrastruktura u vidu dve opservatorije. Tokom perioda od 2036. do 2040. godine će biti raspoređeni navigacioni aparati oko orbite Meseca kako bi se postavile maršrute tehnike koja je aktivna na površini Meseca.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin je 12. aprila 2022. godine izjavio da Rusija planira da obnovi lunarni program i lansira interplanetarnu automatsku stanicu „Luna 25“, koja se ranije zvala „Luna glob“.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - VOJNE VEŽBE NA TAJVANU: Tajpej simulira kineski napad na aerodrom Taojuan

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024