CRNA PROGNOZA UJEDINJENIH NACIJA: Više od hiljadu avganistanskih civila ubijeno od dolaska talibana na vlast

Tanjug

27. 06. 2023. u 09:49

VIŠE od hiljadu avganistanskih civila ubijeno je u bombardovanju i drugom nasilju otkako su strane snage napustile zemlju i talibani preuzeli vlast 2021. godine, navodi se u izveštaju misije UN u Avganistanu.

ЦРНА ПРОГНОЗА УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА: Више од хиљаду авганистанских цивила убијено од доласка талибана на власт

Foto AP

U periodu od 15. avgusta 2021. do maja ove godine, 1.095 civila je ubijeno, a 2.679 ranjeno, prema podacima Misije UN u Avganistanu (UNAMA), što naglašava bezbednosne izazove čak i nakon što su decenije rata završene, prenosi Rojters.

Većina smrtnih slučajeva, nešto više od 700, uzrokovana je improvizovanim eksplozivnim napravama, uključujući samoubilačke napade na javnim mestima kao što su džamije, obrazovni centri i pijace.

Iako su se oružane borbe dramatično smanjile od kada su talibani preuzeli vlast u avgustu 2021. godine, kada se raspala vojska koju podržava NATO, bezbednosni izazovi ostaju, posebno oni koje predstavlja terorističa organizacija Islamska država, prema izveštaju.

Ta militantna grupa odgovorna je za većinu napada, navodi UNAMA, koja je takođe primetila da je smrtnost napada eskalirala uprkos manjem broju nasilnih incidenata.

Talibani su saopštili da su fokusirani na bezbednost zemlje i da su poslednjih meseci izveli nekoliko napada na ćelije Islamske države. 

Nešto više od 1.700 žrtava, uključujući povređene, pripisano je eksplozivnim napadima koje je preuzela Islamska država, navodi UNAMA.

Ministarstvo spoljnih poslova pod upravom talibana saopštilo je u odgovoru UN da se Avganistan suočio sa bezbednosnim izazovima tokom višedecenijskog rata pre nego što je njegova vlada, poznata kao Islamski emirat, preuzela vlast i situacija se poboljšala.

 

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE - Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024