LIČNOST U ŽIŽI: Ilon Mask

A. V. V.

05. 06. 2023. u 08:00

MILIJARDER i vlasnik nekoliko velikih firmi među kojima su "Tesla", "Spejs iks" i "Tviter" ne prestaje da podiže prašinu.

ЛИЧНОСТ У ЖИЖИ: Илон Маск

Vikipedija

Njegova neurotehnološka kompanija "Neuralink" dobila je upravo odobrenje od Američke agencije za hranu i lekove (FDA) za prva klinička ispitivanja čipova na ljudskom mozgu, a cilj je pomoć paralizovanima. Istovremeno, Mask je, posle tri godine, otišao u posetu Kini, gde se sastao sa kineskim ministrom spoljnih poslova Ćin Gangom, ali i ministrom industrije, sa kojim je, usred trgovinskih napetosti dve najveće ekonomije sveta, razgovarao o razvoju električnih automobila koje proizvodi "Tesla". Mask je voljan da proširi poslovanje proizvođača automobila u Kini, koje je "Teslino" najveće tržište posle SAD.

Ilon Mask u 51. godini života može da se pohvali i pozicijom najbogatijeg čoveka na planeti. "Blumberg" je njegovo bogatsko procenio na oko 192 milijardi dolara. Rođen je i odrastao u Pretoriji u Južnoafričkoj Republici, da bi se sa 18 godina preselio u Kanadu. Diplomirao je na Univerzitetu u Pensilvaniji ekonomiju i fiziku. Iako je upisao doktorske studije na Stanfordu brzo je odustao i posvetio se preduzetništvu. Među prvima je osnovao softversku kompaniju "Zip2", da bi se kasnije firme u njegovom vlasništvu nizale jedna za drugom. Jedan je od pionira u proizvodnji električnih automobila u svetu i osnivač svemirske kompanije "Spejs iks". Nedavno je kupio, uz brojne kontroverze, i društvenu mrežu "Tviter" za 44 milijarde dolara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri