T-14 ARMATA NA FRONTU U UKRAJINI? Najnoviji ruski tenk navodno se ne nalazi na prvim linijama ali otvara vatru po ciljevima

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

25. 04. 2023. u 17:04

RUSKI mediji objavili su informaciju da najnoviji ruski tenk T-14 Armata učestvuje u zoni „specijalne vojne operacije“ (Rusija koristi ovaj termin za rat) u Ukrajini.

Т-14 АРМАТА НА ФРОНТУ У УКРАЈИНИ? Најновији руски тенк наводно се не налази на првим линијама али отвара ватру по циљевима

Foto: Printskrin

Ruski onlajn portal Izvestija objavio je tu vest, pozivajući se na RIA Novosti. RIA Novosti se pozivaju na neimenovani izvor.

-Ruske oružane snage su počele da koriste najnovije glavne borbene tenkove T-14 Armata za granatiranje ukrajinskih položaja, ali ti tenkovi još nisu učestvovali u direktnim jurišnim operacijama, rekao je informisan izvor za RIA Novosti.

Prema objavljenim informacijama, tenk je dobio dodatnu bočnu zaštitu (oklop).

Postavljen je da zaštiti šasiju i tenk od neprijateljskih protivtenkovskih projektila. Kako prenosi RIA Novosti, T-14 Armata u Donbasu deluje od kraja prošle godine.

Foto: EPA


KAZANjSKI POLIGON

Krajem novembra prošle godine BulgarianMilitary.com je podelio snimak obuke ruskih kopnenih snaga na poligonima u Kazanju. Zatim se, zajedno sa njima, posada tenka obučavala na tenku T-14 Armata u kazanjskom blatu. Na snimku je zabeležen trenutak u kome se ruski tenk kreće pored vojnika, prolazeći kroz blatnjavu deonicu procesa obuke. Čak i tada, posmatrači su takvu obuku tumačili kao da se Rusija sprema da testira (pošalje) tenk na liniju fronta u Ukrajini.

Mesec dana ranije, ruski mediji su tvrdili da je prvi tenk T-14 Armata primećen u selu Midginskaja, Luganska oblast. Međutim, fotografija koju su podelili kao dokaz ni na koji način ne podržava takvu tvrdnju. Top T-14 je snimljen, ali se ne zna gde i kada, tj. ovaj tenk na ovoj slici mogao je biti snimljen ne samo u Lugansku, već na bilo kom poligonu u Rusiji, ili bivšim sovjetskim republikama koje i dalje pružaju svoje poligone za rusku vojnu obuku.


BRITANSKA OBAVEŠTAJNA SLUŽBA

Od početka ove godine, međutim, tvrdi se da je Rusija spremna da pusti malu seriju tenkova u zonu ruske „specijalne vojne operacije“. Ovu informaciju objavila je britanska obaveštajna služba u svom dnevnom obaveštajnom izveštaju, koji je objavila na Tviteru.

Drugi izvori kažu da Moskva još uvek okleva da ih koristi u Ukrajini jer je „njihovo tehničko stanje pod sumnjom“.

Zapadni analitičari ne preciziraju šta je upitno o tehničkom stanju tenkova. Prema glasinama i nepotvrđenim informacijama, najverovatnije T-14 Armata ima problem sa agregatom koji napaja borbenu mašinu.

Tvrdnju izvora RIA Novosti da se Armata nalazi u Ukrajini odavno su pretpostavljali britanski obaveštajci. Međutim, London je ranije ove godine rekao da bi slanje T-14 Armata u Ukrajinu više bio propagandni čin nego u svrhu ruske ekspanzije.

Nedostatak fotografije ili video snimka T-14 Armata u Ukrajini koji bi potkrepio tvrdnje izvora RIA Novosti ne može u ovom trenutku da garantuje verodostojnost vesti. Ipak, ne zaboravimo da živimo u svetu u kome je slikanje onoga što se dešava oko nas mobilnim telefonom sada normalno, ali i obavezno.

Foto: Tanjug/AP


PROIZVODNjA T-14

Nema zvaničnih podataka koliko ima proizvedenih tenkova T-14 Armata. Nema čak ni informacija o tome koliko je proizvedenih prototipova ili predserijskih proizvedenih tenkova. Rusija polaže velike nade u svoj novi glavni borbeni tenk. Međutim, Moskva je imala problema sa razvojem tenka mnogo pre početka rata.

Proizvođač T-14 Armata je UralVagonZavod. Međutim, najveći proizvođač rezervoara u Rusiji, koji se nalazi u gradu Nižnji Tagil, doživljava poteškoće. Već u protekloj godini (pozivajući se na ukrajinske obaveštajne službe) postalo je jasno da su kapaciteti za proizvodnju tenkova T-90 ili T-14 drastično smanjeni. Ranije ove godine izveštavali smo o problemima koji muče UralVagonZavod, a oni nisu ograničeni na nedostatak materijala ili komponenti.

Međutim, ako se ispostavi da je T-14 Armata na prvoj liniji fronta, bilo bi zanimljivo pratiti njegove performanse. Tenk je poznat (barem na rečima) po tome što je najbolji tenk na svetu. Prema izvorima, tenk će moći da lansira mini nuklearne projektile, kapsula sa posadom se odvaja na poziv, a u slučaju nepokretnosti tenk ima razvijenu bespilotnu verziju. Međutim, to su za sada samo tvrdnje.

BONUS VIDEO - BRODOVI, AVIONI, HELIKOPTERI, PROJEKTILI: Pogledajte snimke tokom provere Pacifičke flote Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a