ODAKLE ĆE DOĆI ABRAMSI ZA KIJEV: Sledi dvomesečna obuka u Nemačkoj i pravac Ukrajina

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

21. 04. 2023. u 21:48

TENKOVI abrams koje su SAD obećale Ukrajini uskoro mogu stići u Evropu. “Clash Report” tviter kanal kaže da će sredinom ili krajem maja 31 tenk M1A1 abrams stići u trenažnu bazu Grafenvohr (Grafenwöhr Training Base), Nemačka.

ОДАКЛЕ ЋЕ ДОЋИ АБРАМСИ ЗА КИЈЕВ: Следи двомесечна обука у Немачкој и правац Украјина

Foto: Profimedia/Ilustracija

Izvor piše da će tenkovska obuka trajati najmanje 10 nedelja.

Ako su informacije pouzdane, to znači da će negde početkom avgusta, ukrajinski tenkovske posade biti obučeni za rad sa američkim abrams mbt tenkovima.

BulgarianMilitary.com podseća da je Pentagon rekao da će na jesen ili krajem 2023. Ukrajina dobiti obećane tenkove. S tim u vezi, informacije koje je dao “Clash Report” ne razlikuju se sa tvrdnjama Vašingtona. Međutim, nije isključeno da su informacije tačne i da je Vašington mogao brže da se odvoji od opreme za Ukrajinu.

Još nije poznato gde će SAD isporučiti 31 tenk u Ukrajinu. Nakon objavljivanja u januaru da je Vašington spreman da pošalje sopstvene tenkove Kijevu, u medijima su se pojavile različita mišljenja. Neki nagađaju da će 31 tenk biti mešavina napravljenih tenkova i onih iz zaliha starih oklopnjaka, kao što piše Beaking Defense. Ali američki mediji su takođe kazali da bi M1A1 Abrams mogao u potpunosti doći iz američkih zaliha.

Vrlo brzo se pojavila druga prilika i naziva se Egipat. Nedavno je postalo jasno da je Kairo nameravao potajno da snabdeva municijom Rusiju. Procureli papiri Pentagona govore o ovome. Međutim, nakon što su dokumenti procureli u javni domen, analitičari kažu da Kairo menja svoj položaj.

U potpunosti je moguće da će, pod pritiskom Vašingtona, Kairo postati ko-dobavljač M1A1 Abrams. Na periferiji egipatske prestonice jedino je postrojenje za ove tenkove izvan SAD-a. Iako se tenkovi ABRAMS-a ne spominju, Egipat je već glasino da je spreman da pošalje granate kalibra 152 i 155 mm u Ukrajinu.

Ukrajinske oružane snage već treniraju na nemačkim tenkovima Leopard 2 i Britanskim Čelindžer 2. Neke tenkovske posade završili su obuku, a druge nastavljaju obuku u Poljskoj i Nemačkoj.

BulgarianMilitary.com podseća da su na kraju prošle godine takozvane formirana tzv. Tenkovska koalicija. Nemačka je bila pod ogromnim pritiskom od Evrope i SAD da pošalje svoje tenkove u Kijevu. Uprkos dugom protivljenju takvoj odluci, nemački kancelar Olaf Šolc na kraju je pristao, ali praveći kontra-predlog - da SAD takođe šalju tenkove u Ukrajinu.

Tako je Vašington pristao na nemačku ponudu i pristao da pošalje Abramse. Do danas, međutim, postoje mišljenja da će Abramsi biti beskorisni u Ukrajini. Jedno takvo mišljenje je izrazilo savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Salivan u televizijskom intervjuu. Intervju je bio u februaru ove godine, i prema Salivanovoj izjavi, američki predsednik je počeo da se suočava sa mišljenjima visokog vojnog osoblja oko sebe da Abrams nema smisla u Ukrajini, i da su leopardi najbolja opcija.

BONUS VIDEO - „Granit 2023“ - Pripreme za prikaz sposobnosti Vojske Srbije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori