ČUDOTVORNOM IKONOM PROTIV RASKOLNIKA: Veliki moleban na otvorenom u Kijevsko-pečerskoj lavri (VIDEO)

Đ.G.

03. 04. 2023. u 12:43

NA ulazu u Kijevsko-pečersku lavru bratija manastira postavila je spisak Kijevsko-bratske čudotvorne ikone Bogorodice na otvorenom, branioci Lavre se mole u ​​hramu Svetog Agapita od g. Pećine, sledi iz video-snimaka koje su RIA Novosti objavile.

ЧУДОТВОРНОМ ИКОНОМ ПРОТИВ РАСКОЛНИКА: Велики молебан на отвореном у Кијевско-печерској лаври (ВИДЕО)

Foto: Telegram printskrin/RIA Novosti

Prema monaškom predanju, 10. maja 1662. godine ikona je otplovila Dnjeprom iz Višegoroda, opustošenog od Tatara, a podigli su je iz vode monasi Kijevsko-bratskog Bogojavljenskog manastira u Podolu (sada ne postoji). Danas titulu mitropolita višgorodskog i černobiljskog nosi iguman lavre mitropolit Pavel (Lebed), kojeg su ukrajinske vlasti poslale u kućni pritvor.

U Lavri dežura policija i Hitna pomoć. Na jednoj od kapija u Lavri nalazi se brava i lanac.

Vernici pevaju akatist „Pohvala Presvetoj Bogorodici“: „Hajde da blagodarno opišemo te sluge Tvoje, Bogorodice, ali, kao da ima nepobedivu silu, oslobodi nas svih nevolja“. Posle opaske policajca žitelju Lavre koji čita akatist, predvođeni bogomoljci odlaze iza ograde ka hramu Agapita Pečerskog – jednog od hramova Donje Lavre, koji ostaje iza kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC). Tu se nastavlja čitanje akatista.

Nova runda sukoba oko Kijevsko-pečerske lavre počela je obaveštenjem UPC Ministarstva kulture Ukrajine o jednostranom raskidu ugovora o zakupu manastira, monasi su morali da napuste Lavru 29. marta. Kako je pojasnio ministar kulture Aleksandar Tkačenko, monasi mogu da ostanu u Lavri pod uslovom da pređu u raskolničku pravoslavnu crkvu Ukrajine. Komisija rezervata trebalo je da počne sa prijemom objekata Lavre 30. marta. Međutim, vernici nisu pustili njene predstavnike. UPC je saopštila da komisija nema ovlašćenja da počne sa radom, pošto nema odluke suda.

Vikar Kijevsko-pečerske lavre mitropolit Pavel (Lebed) rekao je da oko Lavre ne može biti kompromisa, braća će stajati do kraja. Prema njegovim rečima, jednostrano je raskid ugovora o zakupu zgrada Lavre nemoguć, potrebna je sudska odluka, tužba o neprihvatljivosti raskida ugovora o zakupu podneta je Privrednom sudu Kijeva.

Ukrajinske vlasti su tokom protekle godine organizovale najveći talas progona UPC u novijoj istoriji zemlje. Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine odlučile su da zabrane delovanje UPC, a parlamentu je podnet predlog zakona o njenoj de fakto zabrani u Ukrajini. Vlasti su uvele sankcije nekim predstavnicima sveštenstva UPC. Služba bezbednosti Ukrajine počela je da otvara krivične postupke protiv sveštenstva UPC, da sprovodi „kontraobaveštajne aktivnosti“ – pretrese episkopa i sveštenika, u crkvama i manastirima, u potrazi za dokazima „antiukrajinskog delovanja“, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: EVAKUISANO ČITAVO MESTO -  U Minesoti iz šina iskliznuli vagoni teretnog voza

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024