NASTAVLJENO SUĐENJE ZA EKSPLOZIJU U BEJRUTU: Prkinuta suspenzija zbog političkog pritiska za smrt 220 ljudi

Tanjug

23. 01. 2023. u 20:12

LIBANSKI sudija Tarek Bitar nastavio je danas nakon 13 meseci suspenzije zbog političkog pritiska istragu o eksploziji u luci u Bejrutu 2020. godine u kojoj je poginulo 220 ljudi.

НАСТАВЉЕНО СУЂЕЊЕ ЗА ЕКСПЛОЗИЈУ У БЕЈРУТУ: Пркинута суспензија због политичког притиска за смрт 220 људи

Foto: Tanjug

Bitar je optužio šefa libanske obaveštajne agencije general-majora Abasa Ibrahima i šefa drugog bezbednosnog tela i general-majora Tonija Salibu, kao i bivšeg komandanta vojske Žana Kavadžija, saopštili su sudski zvaničnici, ne precizirajući detalje i prirodu optužbe, prenosi Rojters.

Izvori u pravosuđu Libana rekli su da je Bitar naredio oslobađanje pet osoba koje su pritvorene ubrzo nakon eksplozije, bivših lučkih zvaničnika Mišela Nahula, Šafika Merhija i Samija Huseina, kao i zavarivača sirijskog porekla Ahmad Radžab i izvođača radova Salima Šeblija.

Za eksploziju u luci mnogi krive libanske vlasti i smatraju da je tragedija u stvari posledica dugogodišnje korupcije i lošeg upravljanja, prenosi Rojters.

Eksploziju je izazvalo gotovo 3.000 tona amonijum nitrata, visoko eksplozivnog materijala koji se koristi kao đubrivo, a koji je godinama bio nepropisno uskladišten u luci.

Zvanična korespodencija između političkih, bezbednosnih i sudskih zvaničnika je pokazala da su mnogi bili svesni da je opasni materijal istovaren u luci pre gotovo deceniju, a da nisu preduzete mere da se ukloni.

Posle eksplozije lučki, carinski i pravni dokumenti pokazali su da je amonijum nitrat dopremljen u Liban 2013. godine na ruskom brodu i od tada je stajao u skladištu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna