ŠPIJUNSKI SKANDAL U AUSTRIJI: Grk radio za rusku obaveštajnu agenciju - Prošao specijalnu obuku, putovao po svetu

Novosti online

20. 12. 2022. u 11:04

MINISTARSTVO unutrašnjih poslova Austrije saopštilo je juče da je 39-godišnji grčki državljanin priveden u Beču zbog sumnje da je radio za Glavnu obaveštajnu upravu Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije, piše RIA Novosti.

ШПИЈУНСКИ СКАНДАЛ У АУСТРИЈИ: Грк радио за руску обавештајну агенцију - Прошао специјалну обуку, путовао по свету

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Osumnjičeni je navodno bio špijun ruske vojne obaveštajne službe GRU - saopštila je pres-služba resora u izjavi uredniku na zahtev RIA Novosti.

Ranije je list Kronen cajtung objavio da je u Beču priveden grčki državljanin zbog sumnje da je špijunirao za Rusiju. Navodno je reč o sinu bivšeg ruskog diplomate, koji je radio u Austriji i Nemačkoj.

Isti list piše da pritvoreniku preti do pet godina zatvora. On trenutno na slobodi čeka suđenje.

Iz austrijskog ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su da je osumnjičeni za špijunažu prošao specijalnu obuku u Rusiji, kao i da je imao kontakte sa diplomatama i obaveštajcima iz raznih zemalja.

- Takođe, postoji sumnja da je osumnjičeni bio izvor informacija o spoljnoj politici, društvu uopšte i bezbednosnoj politici među austrijskim stanovništvom i u medijima - navodi se u saopštenju austrijskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Pres-služba ministarstva tvrdi i da je osumnjičeni koristio "tajna mesta" u Beču za dostavu informacija, a "takođe je utvrđeno da je diplomatsko osoblje Ruske Federacije vremenski i lokacijsko blisko povezano sa ovim mestima".

Austrijska državna bezbednosno-obaveštajna agencija (DSN) predala je spise slučaja bečkom tužilaštvu 15. decembra, navodi se u izveštaju. Ranije su austrijski mediji preneli da je hapšenje osumnjičenog izvršeno 24. marta.

Kako su ranije preneli austrijski mediji, osumnjičeni za špijunaži nije bio zaposlen i primao je socijalna davanja. Istovremeno, bio je veoma aktivan: od 2018. godine čak 65 puta je putovao u inostranstvo samo unutar Evrope, kao i u Rusiju, Belorusiju, Tursku i Gruziju.

Osim toga, navodno poseduje nekoliko nekretnina u Beču, Rusiji i Grčkoj.

Prilikom pretresa njegovog stana pronađen je aparat za detekciju prislušnih uređaja i skrivenih kamera, kao i pancirno odelo.

Pored toga, zaplenjeni su mobilni telefoni, laptopovi i tableti, proučeno je oko deset miliona fajlova na njima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

OVO NIJE LETOVALIŠTE NEGO RAJ NA ZEMLJI! Odlično je za porodicu, a za decu je smeštaj gratis