BELA KUĆA: SAD rade sa saveznicima na predaji dodatnih PVO sistema Ukrajini

Novosti online

30. 11. 2022. u 17:57

SJEDINjENE Američke Države blisko sarađuju sa saveznicima na predaji dodatnih naprednih sistema za protivvazdušnu odbranu Ukrajini i smatraju je prioritetom, izjavio je koordinator za strateške komunikacije Saveza za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi na konferenciji za medije.

БЕЛА КУЋА: САД раде са савезницима на предаји додатних ПВО система Украјини

Foto Tanjug/AP

On je napomenuo da Vašington takođe svakodnevno radi sa Kijevom na podršci koja mu je potrebna.

Kirbi je dodao da Vašington ne želi „veću eskalaciju ovog rata“, kao i da je i dalje zabrinut zbog njega.

Prema njegovim rečima, američke vlasti očekuju da će se borbe u Ukrajini usporiti tokom zime, ali da neće u potpunosti prestati.

-Očekujemo da će na zimu kopnene operacije... kao i vazdušne operacije biti teške, jer vremenski uslovi i uslovi na terenu jednostavno neće dozvoliti mnogo manevara i operacija.... Pretpostavljam, možete da očekujete da će se tokom zimskih meseci neke operacije usporiti, možda neće biti... previše dramatičnih (borbenih) dejstava ni sa jedne strane... To ne znači da mislimo da će sve stati. Apsolutno smo sigurni da će se borbe nastaviti i u zimskim mesecima, samo će se verovatno nešto smanjiti ili promeniti u zavisnosti od vremenskih uslova, objasnio je on.

O proglašavanju Rusije za sponzora terorizma

Kirbi je dodao da Sjedinjene Američke Države neće proglašavati Rusiju za državu-sponzora terorizma, inače bi to vezalo ruke međunarodnoj zajednici u potrazi puteva za deeskalaciju.

-Razmotrili smo ovo pitanje i ne smatramo da bi takvo proglašavanje odgovaralo našim potrebama u kontekstu Ukrajine i potrebama naših saveznika i partnera, precizirao je on.

Nevladine organizacije kažu da bi takvo proglašavanje otežalo isporuku humanitarne pomoći Ukrajincima, dodao je on.

-Osim toga, iskreno, to bi moglo da veže ruke međunarodnoj zajednici, ocenio je Kirbi.

Prema njegovim rečima, „kada i ako“ se situacija oko Ukrajine razreši, ovakvo proglašavanje bilo bi nesrećno u kontekstu fleksibilnosti u traženju puteva za deeskalaciju.

-Još uvek nismo posvećeni takvoj ideji, naša politika po ovom pitanju nije se promenila, dodao je on.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

KAKVO RADNO VREME?! Zbog natpisa na kamionu u Bosni ljudi PLAČU od smeha (FOTO)