PREMIJER KANADE IZBRISAO TVIT O IRANU: Teheran izrekao smrtne kazne hiljadama demostranata?

Đ.G.

16. 11. 2022. u 20:05

KANADSKI premijer Džastin Trudo izbrisao je tvit u kojem se sugeriše da su iranske vlasti izrekle smrtne kazne hiljadama demonstranata.

ПРЕМИЈЕР КАНАДЕ ИЗБРИСАО ТВИТ О ИРАНУ: Техеран изрекао смртне казне хиљадама демостраната?

Foto: Tanjug/AP

Uklanjanje je usledilo nakon što su brojni novinari i aktivisti za ljudska prava istakli da su informacije u objavi netačne, uprkos tome što ih je podelio veliki broj poznatih ličnosti, političkih komentatora i vladinih zvaničnika.

U postu, koji je poslednjih nekoliko dana postao viralan na društvenim mrežama, prikazana je žena koja drži iransku zastavu sa tekstom: „Iran osuđuje 15.000 demonstranata na smrt – kao 'tešku lekciju' za sve pobunjenike.

Trudo je u tvitu naveo da Kanada osuđuje "varvarsku odluku iranskih režima" da izrekne smrtnu kaznu demonstrantima.

Portparol kanadske vlade objasnio je Trudovu odluku da izbriše poruku, navodeći: „Objava je obaveštena prvobitnim izveštajem koji je bio nepotpun i bez neophodnog konteksta“.

Prema rečima specijalnog izvestioca UN za ljudska prava u Iranu, više od 14.000 ljudi je privedeno u zemlji od izbijanja protesta u septembru, ali taj broj nije zvanično potvrđen iz Teherana.

Demonstracije su izazvane smrću Mahse Amini, 22-godišnje žene koja je uhapšena jer nije pravilno nosila hidžab. Umrla je u policijskom pritvoru, ali iranske vlasti insistiraju da je njena smrt uzrokovana već postojećim zdravstvenim stanjem - preneo je RT.

Prema iranskim državnim novinama, tri osobe povezane sa protestima do sada su osuđene na smrt, dok je još petoro dobilo zatvorske kazne između pet i deset godina zbog optužbi vezanih za nacionalnu bezbednost.

Iranska nevladina organizacija za ljudska prava sa sedištem u Norveškoj sugerisala je da je tokom nereda ubijeno čak 326 ljudi, ali ove informacije nisu proverene od strane iranskih vlasti, koje su se do sada uzdržale od objavljivanja zvaničnih podataka o smrti na protestima. 

Iranske novinske kuće objavile su u septembru da je najmanje 41 osoba poginula u protestima, a prošlog meseca je objavljeno da je oko 50 policajaca ubijeno u sukobima sa demonstrantima u proteklih osam nedelja.

EU i Velika Britanija nedavno su sankcionisale brojne iranske zvaničnike zbog navodnog kršenja ljudskih prava, dok je Teheran obećao da će uvesti „proporcionalan odgovor“ na „neosnovane“ i „nezakonite“ sankcije. Iran je takođe optužio Zapad da se meša u unutrašnje stvari zemlje ohrabrujući proteste i nastojeći da destabilizuje naciju kao što je to uradio u Siriji i Libiji - preneo je RT.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)