KIJEV PRIZNAO: Ne postoji mogućnost da se Rusiji u Hagu sudi za agresiju

Novosti onlajn

03. 08. 2022. u 20:54

MEĐUNARODNI krivični sud u Hagu ne može da primeni član koji se odnosi na "agresiju" konkretno u slučaju Ukrajine i Rusije, saopštio je ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba i intervjuu listu "Ukrinform".

КИЈЕВ ПРИЗНАО: Не постоји могућност да се Русији у Хагу суди за агресију

Foto: Piksabej

- U povelji Međunarodnog krivičnog suda piše da je jedan od zločina za koji mogu da sude – agresija. Međutim, u praksi, čisto iz pravnih razloga, on ne može da primeni taj član u slučaju Ukrajine i Rusije - rekao je Kuleba.

Prema rečima ministra, partneri Ukrajine pozivaju Kijev da odustane od ideje formiranja specijalnog tribunala za Rusiju kako se ne bi stvarala alternativa Međunarodnom krivičnom sudu.

- Šta je važnije: interesi Međunarodnog krivičnog suda koji ne želi sebi nikakvu privremenu alternativu ili pravda, zbog koje Međunarodni krivični sud postoji? Kod njih se tu javlja letargija, jer su i za pravdu i za MKS - dodao je Kuleba.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine ranije je saopštio da namerava da zatraži od kancelarije tužioca Međunarodnog krivičnog suda, Evropske komisije, vlade Holandije da formiraju specijalni međunarodni tribunal za Rusiju.

BONUS VIDEO: 

UPOZORAVAJUĆI MANEVRI: Avioni i brodovi kineske vojske učestvuju u vežbama u blizini Tajvana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere