NESPOSOBNI DA DAJU GLOBALNA REŠENJA Portal Politiko žestoko iskritikovao samit G7: Rezultati šuplji kao švajcarski sir

M.Đorđević

30. 06. 2022. u 19:30

OVOGODIŠNjI samit lidera G7 u Nemačkoj ugledni portal Politiko opisao je kao veliko razočarenje, a njegove rezultate poredi sa švajcarskim sirom zbog „rupa koje zjape“, prenosi RT.

НЕСПОСОБНИ ДА ДАЈУ ГЛОБАЛНА РЕШЕЊА Портал Политико жестоко искритиковао самит Г7: Резултати шупљи као швајцарски сир

Foto Tanjug/AP

Sedam bogatih zemalja ponudilo razočaravajuća rešenja za probleme sveta koji ne predstavljaju, tvrdi list

Američka informativna kuća u nemačkom vlasništvu osudila je nemačkog kancelara Olafa Šolca i njegove goste iz Kanade, Francuske, Italije, Japana, Velike Britanije i SAD zbog toga što su van dodira i nemaju dugoročnu perspektivu.

- U svetu isprepletenih kriza, nekoliko bogatih demokratija više ne moge sami da obezbede rešenja koja su svetu potrebna, navodi se u članku, uz tvrdnju da je G20 prikladniji forum za suočavanje sa globalnim izazovima.

Ali, za razliku od G20, ovaj manji klub ne uključuje „autokrate“, pa trodnevno okupljanje u Bavarskim Alpima služi kao utočište političarima umornim od domaćih problema. Od njih sedam, samo je italijanski premijer Mario Dragi stigao sa pozitivnim rejtingom, navodi list.

G7 je ponudio rešenja koja su bila nedovoljna i često sama sebi kontradiktorna. Lideri „nisu pristali na planove koji bi mogli suštinski da izmene tok ruskog rata u Ukrajini, ograniče globalnu inflaciju ili spreče nadolazeću glad“.

Jedna od najradikalnijih ideja bila je da se Rusiji uskrati prihod od nafte uvođenjem ograničenja cena. Predložena šema ugovaranja cena bila je i drugom planu zbog kritika na račun Kine zbog navodne „netržišne politike“.

U međuvremenu, po mišljenju G7 globalno tržište hrane, trebalo bi da ostane slobodno, čak i kada rastuće cene dovode milione u siromašnim zemljama u opasnost od gladovanja. 

Zapadne sile su ranije optužile Rusiju da sprečava izvoz ukrajinskog žita , što je optužba koju je Moskva negirala, ali ne bi da rizikuju eskalaciju slanjem svojih ratnih brodova kao pratnje za teretne brodove. Politiko je uporedio takvu reakciju sa onim što se dogodilo kasnih 1980-ih, tokom iransko-iračkog rata.

U to vreme, obe zemlje su napadale tankere koji su prevozili naftu iz Persijskog zaliva. Bagdad je bio inicijator, ali kada je Teheran odgovorio, SAD su poslale ratne brodove, navodno da zaštite kuvajtski izvoz nafte od iranskih napada. Američko rušenje iranskog putničkog aviona u julu 1988. dogodilo se usred toga.

- Zapad je štitio svoje izvore nafte u prošlosti, ali sada ne štiti žito potrebno najsiromašnijima. To nije sjajna reklama za demokratiju koja treba da donosi bolje rezultate od autokratije, piše list.

Tema klimatskih promena, koje su se smatrale najvećim izazovom tokom samita G7 održanog prošle godine u Engleskoj, ove godine je bila u drugom planu jer se zemlje članice suočavaju sa rastućim cenama energije i nedostatkom snabdevanja u Evropi zbog antiruskih sankcija.

Najkonkretniji korak u vezi toga na samitu G7 bilo je obećanje da će se u evropskim domovima instalirati 1,5 miliona pametnih termostata radi uštede energije.

- To nije potez sa koji bi neko osporio: ali da li je to zaista nešto zbog čega bi lideri slobodnog sveta trebalo da se pohvale, upitao je Politiko.

U odvojenom kritičkom članku fokusiranom na klimatska pitanja, list je naveo da je ishod pokazao „inherentnu kontradikciju“ između „kratkoročnih izbornih imperativa“ lidera „i dugoročne moralne obaveze“ prema budućim generacijama.

Supružnici lidera G7 uglavnom se nisu pojavili na skupu, rekao je Politiko, nazivajući to znakom nevažnosti samita. Samo su supruge francuskog i britanskog lidera prihvatile poziv partnera kancelara Šolca.

BONUS VIDEO: CENE GORIVA DIVLjAJU: Nemci i Britanci suočavaju se sa velikim poskupljenjima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)