DŽONSON NEĆE U MAKRONOVU EVROPSKU ZAJEDNICU: Premijer Britanije za jačanje uloge u NATO i G7

D. D. S.

29. 06. 2022. u 15:47

Na saslušanju u Spoljnopolitičkom odboru Donjeg doma britanskog parlamenta demantovane su naznake analitičara da bi London mogao da bude zainteresovan za ideju Pariza o učešću u evropskoj političkoj zajednici. Liz Tras je, naime, demantovala izveštaje iz Jelisejske palate u kojima se sugeriše da je britanski premijer Boris Džonson u razgovoru s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom pokazao zainteresovanost za evropsku političku zajednicu.

ЏОНСОН НЕЋЕ У МАКРОНОВУ ЕВРОПСКУ ЗАЈЕДНИЦУ: Премијер Британије за јачање улоге у НАТО и Г7

Foto: AP Photo/Markus Schreiber, Pool

Džonson i Makron su razgovarali na marginama samita Grupe sedam (G7) 26. juna u Nemačkoj. Makron je predložio formiranje evropske političke zajednice koja bi bila otvorena za evropske države koje dele zajednički skup demokratskih vrednosti, bilo da su članice Unije ili još nisu, bilo da žele da joj se pridruže ili su je napustile, kao što je učinila Velika Britanija.

Za razliku od navoda da bi Makronova ideja mogla da budućim britanskim vladama bude sredstvo da obnovi bliže odnose sa EU, Liz Tras je rekla da su prioriteti Velike Britanije jačanje uloge Severnoatlantske alijanse i G7, prenose mediji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024