OPERACIJA TURSKE U SIRIJI NERAZUMNA: Rusija pozvala Ankaru da se uzdrži od invazije

Tanjug

15. 06. 2022. u 08:40

RUSIJA smatra moguću vojnu operaciju Turske u Siriji nerazumnom, jer bi mogla da eskalira i destabilizuje situaciju, saopštio je ruski specijalni izaslanik ruskog predsednika za Siriju Aleksandar Lavrentjev, prenosi TASS.

ОПЕРАЦИЈА ТУРСКЕ У СИРИЈИ НЕРАЗУМНА: Русија позвала Анкару да се уздржи од инвазије

Foto: Jutjub printskrin/The Slow Mo Guys/Jutjub printskrin/Jabal Mhsen Alasd/Profimedia

On je najavio da će tokom razgovora u Nur-Sultanu Rusija pozvati svoje turske kolege da se uzdrže od ovog poteza i reše postojeća sporna pitanja kroz dijalog.

Moskva smatra i da su sve učestaliji napadi Izraela na Siriju neprihvatljivi, rekao je specijalni izaslanik ruskog predsednika.

Lavrentjev je takođe poručio da Moskva više ne doživljava Ženevu neutralnom i pogodnim mestom za razgovore sirijskog ustavnog komiteta, navodi agencija TASS.

Ruski izaslanik boravi danas u glavnom gradu Kazahstana Nur-Sultanu na razgovorima sa Turskom, Iranom, sirijskom vladom i pobunjenicima.

Mirovni proces u Astani, sadašnjem Nur Sultanu, pokrenut je u januaru 2017. godine na inicijativu Turske, Rusije i Irana, a ovi sastanci takođe doprinose napretku diplomatskog procesa u Ženevi koji se vodi pod okriljem UN.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan najavio je 3. juna planove za još jednu vojnu operaciju na severu Sirije sa ciljem da uključi gradove Tel Rifat i Manbidž u svoju bezbednosnu zonu, stvorenu duž granice u oktobru 2019, a Turska trenutno kontroliše 10 odsto od sirijske teritorije, na kojoj živi oko 4,4 miliona ljudi, navodi TASS.


BONUS VIDEO: IRAN ĆE TEK SADA DA POKAŽE ZUBE: Nuklearni program islamske republike dobija novi zamah
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna