PRIPREMITE SE ZA NAJTEŽU ZIMU Zelenski poručio: Nećemo izvoziti ugalj

Tanjug

08. 06. 2022. u 07:38

UKRAJINSKI predsednik Vladimir Zelenski saopštio je danas da njegova zemlja obustavlja sav izvoz uglja i gasa uoči, kako je naglasio, „najteže zime tokom svih godina od sticanja nezavisnosti“, prenosi TASS.

ПРИПРЕМИТЕ СЕ ЗА НАЈТЕЖУ ЗИМУ Зеленски поручио: Нећемо извозити угаљ

Foto: Profimedia

- Zbog rata, to će zaista biti najteža zima tokom svih godina nezavisnosti. U ovom periodu nećemo prodavati svoj gas i ugalj u inostranstvo. Sva domaća proizvodnja će biti usmerena na zadovoljenje unutrašnje potražnje - rekao je Zelenski u video-obraćanju na Telegram kanalu.

Premijer Denis Šmigal saopštio je da je proizvodnja uglja u ukrajinskim rudnicima opala za trećinu od kraja februara, kada je počeo rat, i preporučio je stanovništvu "da se pripremi za najtežu grejnu sezonu u Ukrajini" - navodi TASS.

Vlada je zadužila državnu kompaniju za naftu i gas Naftogas da akumulira najmanje 19 milijardi kubnih metara gasa u ukrajinskim podzemnim skladištima.

Prema rečima ukrajinskog premijera, zemlja je završila prethodnu grejnu sezonu sa preostalih devet milijardi kubnih metara gasa u svojim skladištima, a sa 1. junom ove zalihe su iznosile 10 milijardi kubnih metara gasa, navodi TASS.

Zelenski: Kijev neće pristati na zastoj na bojnom polju

Vladimir Zelenski izjavio je juče da Kijev neće pristati na zastoj na bojnom polju sa Rusijom i da ima za cilj da povrati kontrolu nad teritorijom koju je okupirala Moskva.

- Već smo izgubili previše ljudi da bismo jednostavno ustupili svoju teritoriju - poručio je Zelenski u video-obraćanju na događaju koji je organizovao "FT Lajv" i dodao da zastoj nije opcija za Kijev, prenosi Rojters.

BONUS VIDEO:

SUNČANjE POSLE OSLOBAĐANjA: Žitelji Marijupolja odmaraju se na gradskoj plaži

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna