U ITALIJI OD SUTRA POPUŠTANJE MERA: Ne odustaju od plana i pored porasta broja zaraženih

Milica Ostojić (Rim)

30. 03. 2022. u 16:11

ITALIJANSKA Vlada neće povlačiti usvojeni Dekret o ublažavanju mera koje stupaju na snagu sutra, 31. marta, iako je trend porasta pozitivnih u usponu od početka marta, a juče je zabeleženo gotovo 100.000 novih slučajeva sa 177 preminulih.

У ИТАЛИЈИ ОД СУТРА ПОПУШТАЊЕ МЕРА: Не одустају од плана и поред пораста броја заражених

Foto:EPA

Od 1. aprila ukida se obaveza posedovanja zelene sanitarne karte za ulazak u restorane na otvorenom, barove, hotele i strukture za prijem turista, u sredstva javnog prevoza lokalnog i regionalnog, za ulazak u poštu, banku, i u sve javne servise i uslužne delatnosti.

Od 1. maja se ukida za ulazak u muzeje, termalne centre, teretane i centre za kulturu. Za ulazak u voz na dugim relacijama, avion i brod, ostaje obaveza sertifikata o vakcinisanju ili negativan test na kovid.

Na otvorenim stadionima od 1. aprila dozvoljena je stopostotna popunjenost, a za ulazak su dovoljne dve doze vakcine.

Za ulazak u zatvorene prostore neohpodne su tri doze vakcine protiv korona virusa, a ostaje na snazi obaveza nošenja maski Ffp2 u zatvorenim prostorima, restoranima, barovima, pozorištima, bioskopima..

U svim mestima za kulturu obaveza nošenja maski na snazi je do 30. aprila, kao i zelena sanitarna karta o vakcinisanju ili preležanom kovidu. Diskoteke mogu biti pune od sutra ali sa maskama na licu (skidaju se samo kada se pleše). Za sve proslave, poput venčanja i rođendana neophodan je super grin pas (tri doze vakcine).

Obaveza vakcinisanja ostaje za sanitarno osoblje i ono u staračkim domovima do 31. decembra ove godine.

Za "antivaksere" zaposlene, iznad 50 godina, ostaje pravilo da mogu ući na posao ali samo sa negativnim testom.

Prestaje i faza karantina za osobe koje su bile u kontaktu sa pozitivnim osobama ako su asimptomatične. Ipak, ostaje obaveza nošenja maski Ffp2 deset dana, a ko dobije pozitivan test mora da bude u izolaciji sedam dana ako je vakcinisan, a ko je nevakcinisan deset dana.

Sve u svemu Italija koja sada priznaje sve vakcine spašava predstojeći praznik Uskrs, 17. aprila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri