RAT U UKRAJINI: Norveška naoružava Ukrajinu; Pojačana ofanziva u Donbasu (VIDEO)

Novosti online

30. 03. 2022. u 08:25 >> 22:46

SPECIJALNA vojna operacija Rusije u Ukrajini. Ukrajinske snage i dalje granatiraju gradove Donbasa. Iz Marijupolja je bez učešća Ukrajine evakuisano više od 108 hiljada stanovnika. U samom gradu se nastavljaju borbe protiv nacionalističkih ukrajinskih trupa. U utorak su u Istanbulu održani pregovori Rusije i Ukrajine.

РАТ У УКРАЈИНИ: Норвешка наоружава Украјину; Појачана офанзива у Донбасу (ВИДЕО)

Foto: AP Photo/Vadim Zamirovsky/AP Photo/Vadim Ghirda/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Novo obraćanje Zelenskog

SAD stavile na crnu listu 73 aviona Boinga

SAD su stavile na crnu listu dodatna 73 aviona Boinga koji su nedavno leteli u Rusiju kršeći novouvedenu kontrolu izvoza, prenosi Rojters. Među njima su i avioni avio-kompanija Aeroflot, Pobeda, Rossiia, S7 Airlines, Utair i drugih.

SAD: Ruske snage se povlače iz Černobilja

SAD tvrdi i da se ruske snage povlače s područja nuklearne elektrane Černobil. Navodno ruske trupe idu prema Bjelorusiji.

Mizincev objavio količinu humanitarne pomoći dopremljene u Ukrajinu

- Ruska Federacija je od 2. marta već isporučila Ukrajini 6.521,3 tone humanitarnog tereta, sprovela 703 humanitarne akcije, uključujući 19 u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, Zaporožju, Kijevu, Černigovu, Harkovu i Hersonskoj oblasti tokom proteklog dana, tokom kojeg je civilnom stanovništvu predato 443 tone osnovnih potrepština, hrane i lekova - rekao je on.

Eskplozija u Harkovu

Termin sastanka Bajdena i Putina?

Sastanak predsednika Rusije Vladimira Putina i američkog predsednika Džozefa Bajdena moguć je tek nakon značajne deeskalacije u Ukrajini, izjavila je predstavnica za medije Bele kuće Kejt Bedingfild.

- Predsednik Bajden je rekao da bi bio voljan da se ponovo sastane sa predsednikom Putinom ili da razgovara sa njim. Neću postavljati preduslove za taj razgovor, osim što ću reći da je Bajden bio veoma jasan da je za to potrebna opipljiva deeskalacija i jasna, istinska posvećenost diplomatiji - rekla je Bedingfild, prenosi TASS.

Foto: EPA

"Pogoršava se humanitarna situacija"

Najkritičnija situacija je u Harkovu. U stanovima se formiraju vatrene tačke, a ako su vlasnici nezadovoljni, prete im streljnjem na licu mesta.

Prema ruskoj vojsci, ekstremistički "leteći eskadroni smrti" voze se gradom, zastrašuju građane i pucaju iz mitraljeza po kućama.

Foto AP

Estonija: Isključivanje sa gasa - veoma skupo

- Izgradili smo i infrastrukturu [neophodnu za to] i mogućnost upravljanja sistemom. Verovatnoća takvog koraka se značajno povećala - rekao je Taavi Veskimagi, šef kompanije Elering mreže.

Oni, međutim, žele da gašenje odlože što je duže moguće, jer će održavanje do 2025. godine, kako je ranije planirano, „povući dodatne troškove”.

Basurin: 4.000 ekstremista u Mariupolju

U Marijupolju se nalazi još oko 4.000 ukrajinskih vojnika i ekstremista, saopštio je portparol narodne milicije DNR Eduard Basurin.

Aktivan rast rublje

Rublja je nastavila da aktivno raste prema dolaru i evru – osmu trgovačku sesiju zaredom i već je nadoknadila pad prema evru od početka vojne specijalne operacije u Ukrajini, vidi se iz podataka Moskovske berze.

Foto Shutterstock

Uništenje ukrajinskog Buk-M1

Pretres u kancelarijama Gasproma u Nemačkoj

Obavljeni su pretresi u kancelarijama Gasproma u Nemačkoj u okviru istrage o ulozi kompanije u rastu cena u Evropi, prenosi Blumberg pozivajući se na svoje izvore.

Južna Osetija želi pripajanje

- Ujedinjenje sa Rusijom je naš strateški cilj, naš put, san naroda. Tim putem ćemo ići. Odgovarajuće pravne korake ćemo uskoro preduzeti. Južna Osetija će biti u sastavu istorijske otadžbine - Rusije - rekao je Bibilov, prenosi pres-služba "Jedinstvene Rusije", prenosi Sputnjik.

Lavrov o pregovorima

- Na rezultate razgovora koji su juče održani u Istanbulu gledamo kao na pozitivan pomak - rekao je ruski ministar spoljnih poslova.

Foto: Printscreen

Mađari osumnjičeni za prisluškivanje

Sumnje su se pojavile nakon što je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto optužio ukrajinsku vladu da pokušava da utiče na parlamentarne izbore koji se očekuju 3. aprila, pozivajući se na razgovor ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitrija Kulebe i ambasadora Ukrajine u Budimpešti.

Norveška naoružava Ukrajinu

Norveške vlasti poslale su Ukrajini 2.000 protivtenkovskih bacača granata M72.

Pojačana ofanziva u Donbasu

Ofanziva u Donbasu se pojačava u nekoliko pravaca, saopštio je lider Donjecke narodne Republike Denis Pušilin.

Rajner Hofman: Moguće napopravljive posledice

Eventualni prekid isporuke gasa iz Ruske Federacije imaće nepopravljive posledice, izjavio je predsednik Saveza nemačkih sindikata Rajner Hofman.

 

Foto shuterstock

Putin razgovarao i sa Dragijem

Predsednik Rusije i Mario Dragi razgovarali su o napretku pregovora u Istanbulu, a Putin mu je dao i objašnjenja o plaćanju gasa u rubljama, saopštio je Kremlj.

Granatiranje Petrovskog reona

Posledice granatiranja Petrovskog reona u Donjecku od strane ukrajinskih nacionalista.

Putin objasnio Šolcu

Putin je Šolcu objasnio da se plaćanje gasa prenosi u rublje jer su zemlje EU, kršeći međunarodno pravo, zamrzle devizne rezerve Banke Rusije – i da to ne bi trebalo da dovede do lošijih uslova ugovora za evropske uvoznike.

Foto Tanjug/AP

Britanci se žale na povećanje troškova

Osam od deset ljudi u Britaniji (83%) prijavilo je povećanje dnevnih troškova u martu: Zbog toga su morali da štede na osvetljenju, struji i kupovini namirnica.

U novembru je samo 6 od 10 Britanaca govorilo o povećanju životnih troškova, prema statističkom zavodu te zemlje.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova: Nadamo se kreativnom rešenju

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije: Nadamo se da će evropske zemlje preispitati svoju odluku o nemogućnosti kupovine gasa za rublje i da će moći da pronađu kreativno rešenje za problem.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova / Arhiva

Bugarska neće plaćati gas u rubljama?

Bugarska ne namerava da plaća ruski gas u rubljama, izjavila je portparolka Vlade Bugarske Lena Borislavova.

- Stav naše Vlade, koji se koordinira na evropskom nivou, jeste da ne dozvoljavamo kršenje postojećeg ugovora o isporukama gasa. U njemu se jasno navodi da se plaćanje vrši u dolarima ili evrima - izjavila je Borislavova, prenosi bugarska televizija „Nova“.

Putin traži predaju

Predsednik Rusije je izjavio da će svi napadi na Marijupolj prestati samo ukoliko se svi ukrajinski vojnici iz tog grada predaju, navodi BBC.

Britanski javni servis se pozvao na saopštenje Kremlja, u kom je navedeno da je Putin to rekao tokom telefonskog razgovora sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Foto: Printscreen/Jutjub

Rusko ministarstvo odbrane objavilo snimak vojnih vozila

Granatiran Nižin u Černigovskoj oblasti

Istorijska infalcija u Nemačkoj

Godišnja inflacija u Nemačkoj u martu dostigla je istorijski rekord od 7,3% (u odnosu na 5,1% mesec dana ranije)

EKSPLOZIJA U BELGORODSKOJ OBLASTI

Ukrajinske snage ponovo granatirale Gorlovku

Ukrajinske snage su u 14.50 (13.50 po srednjoevropskom vremenu) granatirale Gorlovku u DNR, ispalivši šest granata kalibra 122 milimetra, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre, navodi Sputnjik.

Blokirani računi nekolicine zaposlenih u RT Francuska

- Banka ‘Sosijet ženeral’ odjednom je blokirala račune nekoliko zaposlenih Rusa na koje primaju plate. To je prava diskriminacija po nacionalnoj osnovi. Još jednom ispod svakog nivoa - napisala je na Telegramu Ksenija Fjodorova, urednica televizije.

Bocan-Harčenko: Zapadu nije u interesu mir

- Očekujemo provokacije ukrajinskih snaga, nacionalističkih jedinica pre svega, noćas je bilo bombardovanja u Donjecku, pogođena je stambena zgrada, pucalo se u Marijupolju, i dalje postoje uporišta - rekao je ambasador Bocan-Harčenko.

Foto Dragan Milovanović

Pušilin: Oslobođeno 55-60% teritorije DNR

Operacija oslobođenja DNR se ubrzava, rekao je on za televiziju „Rusija 1“, dodajući da je ipak rano govoriti o konkretnim vremenskim rokovima završetka.

Prema rečima Pušilina, sada može da se kaže da samo podeljene grupe nacionalističkih bataljona mogu da se kreću po određenim delovima Marijupolja i da se sprovodi čišćenje.

Slučajno otkriveni planovi Bele kuće?

Po mišljenju Tulsi Gabard, oštre Bajdenove izjave o Vladimiru Putinu tokom njegove posete Poljskoj nisu greškom izrečene.

- Predsednik Bajden je jednostavno naglas izrekao ciljeve svoje administracije o smeni vlasti u Rusiji i uklanjanju Putina sa vlasti. Oni postižu svoj cilj koristeći glavno sredstvo ekonomskog rata, modernu opsadu Rusije, njenu izolaciju, obuzdavanje, kao i nanoseći štetu ruskom stanovništvu, nadajući se da će se ruski građani ili vojska pobuniti, zbaciti svoju vladu i izbaviti se od Putina - tvrdi Gabardova.

Kina: Pregovori jedini put ka miru

Kina podržava napore Ukrajine i Rusije za nastavak mirovnih pregovora, izjavio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji na sastanku sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom u kineskom Tunsiju.

- U trenutnoj situaciji podržavamo Rusiju i Ukrajinu u prevazilaženju poteškoća i nastavku mirovnih pregovora - istakao je ministar.

Peskov: U Ukrajini se neće desiti Staljingrad

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov prokomentarisao je pozive da se u Ukrajini ide do kraja. Kako je istakao, ne postoje nikakvi planovi da se u Ukrajini "dogodi Staljingrad".

- Nemamo nikakav Staljingrad u kalendaru i ne bi trebalo da ga bude. I što je najvažnije, ovde ne bi trebalo da ima mesta za emocije. Pregovorima se bave profesionalci, treba im verovati. Stav ruske strane je dobro poznat, logičan, ima čvrstu osnovu i taj stav se nije promenio- rekao je Peskov.

- Nastavljamo da radimo, a emocije prepustimo našim neprijateljima- dodao je on.

Tokom jutarnjeg udara u Lugansku poginuo je jedan vojnik Narodne milicije

Generalno tužilaštvo LNR saopštilo je da je tokom jutarnjeg udara ukrajinskih snaga bezbednosti „Točka-U“ u Lugansku poginuo jedan od vojnika Narodne milicije. Kako je saopšteno iz resora, raketa je lansirana iz Severodonjecka.

Kremlj: Rusija nije videla ništa obećavajuće, jedna stvar je pozitivna

U Kremlju, nakon rezultata pune runde rusko-ukrajinskih pregovora u Istanbulu, još ne mogu da navedu ništa obećavajuće, rekao je pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov.

- Pred delegacijama je dug posao, ali pozitivno je to što je ukrajinska strana konačno počela da formuliše konkretne predloge i stavlja ih na papir - rekao je Peskov.

FSB je nakon prijave hapšenja 60 pristalica ukrajinske neonacističke grupe „M.K.U“ objavio operativni video i snimke saslušanja

Lavrov: Rusija i Kina pokrenuće „pravičan svetski poredak“ 

Ministri spoljnih poslova Rusije i Kine Sergej Lavrov i Vang Ji sastali su se u gradu Tunsiju da razgovaraju o „ciljima svojih zemalja da uspostave multipolarni, pošten i demokratski svetski poredak“.

Vang veruje da ekonomske sankcije jednostavno remete svetsku trgovinu i ne pomažu u rešavanju sukoba, navodeći ranije ovog meseca da su odnosi Kine sa Rusijom „jedan od najvažnijih bilateralnih odnosa na svetu“ i pozdravio je prijateljstvo između njih kao „gvozdeno“. "

Tunki će takođe u četvrtak biti domaćin samita o Avganistanu koji uključuje Rusiju, SAD i Pakistan.

Ukrajinske trupe granatirale grad Jasinovata

Ukrajinske trupe su u 10.43 (po srednjoevropskom vremenu) granatirale grad Jasinovata u DNR. Ispaljeno je pet granata kalibra 122 milimetara, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Uništena dva velika skladišta ukrajinskog raketno-artiljerijskog naoružanja u selu Kamenka u Donjeckoj oblasti

Ruska vojska je operativno-taktičkim raketnim sistemom „Iskander“ uništila dva velika skladišta ukrajinskog raketno-artiljerijskog naoružanja u selu Kamenka u Donjeckoj oblasti, izjavio je na redovnom brifingu portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov. 

- Takođe, visokopreciznim raketama vazdušnog lansiranja uništena su velika skladišta goriva u rejonima Starokonstantinov i Hmeljnicki, odakle se gorivo isporučivalo za oklopna vozila ukrajinskih trupa u Donbasu- dodao je Konašenkov.

- Portparol je istakao da je ruski vojni avion u vazdišnom boju oborio avion Su-24 Oružanih snaga Ukrajine u Rovnjenskoj oblasti u blizini ukrajinsko- beloruske granice.

Za jedan dan nije bilo granatiranja ukrajinske prestonice

Nakon ruske izjave o smanjenju vojnih aktivnosti na kijevskom pravcu, kancelarija gradonačelnika Kijeva saopštila je da za jedan dan nije bilo granatiranja ukrajinske prestonice.

SAD ponovo upozorile svoje državljane da ne idu u Rusiju

Sjedinjene Američke Države izdale su danas novo upozorenje protiv putovanja u Rusiju, u kojem tvrde da ruske vlasti mogu da "izdvoje i pritvore Amerikance" u toj zemlji.

U upozorenju se ponavlja poziv Amerikancima da ne putuju u Rusiju, a ako se nalaze u toj zemlji da je hitno napuste zbog, kako se navodi, mogućeg maltretiranje američkih građana, prenosi BBC.

Američki državljani su upozoreni i na mogućnost "arbitrarne primene lokalnih zakona"

Lavrov počeo posetu Kini 

- Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov započeo je posetu Kini susretom sa šefom kineske diplomatije Van Jiem. Van je poručio da su odnosi dve države izdržali nove izazove sa kojima su se suočili od početka godine.

- Od početka godine kinesko-ruski odnosi izdržali su nove izazove usled ozbiljnih promena međunarodne situacije, očuvali pravi smer i čvrstu tendenciju razvoja- rekao je Van.

Ukrajinske trupe granatirale su Gorlovku u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši 20 granata iz automatskog bacača granata, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

U granatiranju Donjecka, uništena je stambena zgrada.

Kako prenose mediji, požar je izbio na jednom od najgušće naseljenih delova grada. Usled direktnog pogotka  uništena su tri sprata zgrade. U blizini se nalaze vrtić i škola. Broj žrtava se precizira.

Osnivač puka Azov priznao da su mnogi borci nacionalisti

Osnivač puka Azov i bivši poslanik Vrhovne rade Ukrajine, Andrij Bilecki, priznao je u intervjuu listu "Fajnenšel tajms" da su mnogi borci te jedinice nacionalisti.

Prema rečima Bileckog, "većina boraca Azova su patriote, a mnogi od njih su nacionalisti“. On smatra da su većina Ukrajinaca danas nacionalisti, a među herojima koje građani poštuju imenovao je Stepana Banderu.

Prema rečima Bileckog, „Azov“ je „kičma odbrane Mariupolja“, u kojem ima oko 1.500 boraca.

- Mi igramo vodeću ulogu u najozbiljnijim bitkama - rekao je on.

Prema njegovim rečima, puk danas broji „desetine hiljada boraca“, od kojih je većina je deo odreda teritorijalne odbrane.

Ukrajinske snage ispalile su raketu iz raketnog sistema „Točka U“ na Lugansk

Ukrajinske snage ispalile su raketu iz raketnog sistema „Točka U“ na Lugansk, saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Predstavništvo precizira da je raketirano naselje Severodonjeck.

Zelenski: Ukrajinci nisu naivan narod, verujemo rezultatima ne rečima

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u novom obraćanju naciji rekao da je skeptičan prema ruskom obećanju da će smanjiti vojne aktivnosti kod Kijeva i Černihiva.

Naravno da vidimo rizike. Naravno da ne vidimo nikakvu osnovu za verovanje rečima predstavnika države koja nastavlja da se bori za naše uništenje. Ukrajinci nisu naivni ljudi. Ukrajinci su već naučili tokom 34 dana invazije i tokom proteklih osam godina rata u Donbasu da se može verovati samo konkretnim rezultatima, rekao je Zelenski.

- Situacija nije postala lakša. Razmera izazova se nije smanjila. Ruska vojska još uvek ima značajan potencijal za nastavak napada na našu državu. Imaju još dosta opreme i dovoljno ljudi koje mogu poslati u rat- dodao je on.

- Neprijatelj je još uvek na našoj teritoriji. Granatiranje naših gradova se nastavlja. Marijupolj je blokiran. Raketni i vazdušni udari ne prestaju. Ovo je stvarnost. To su činjenice. Da, signale koje čujemo s pregovaračke platforme možemo nazvati pozitivnim. Ali ti signali ne stišavaju eksploziju ruskih granata- rekao je Zelenski.

BONUS VIDEO:

KADIROV SE HITNO OGLASIO: Čečenski lider saopštio loše vesti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (4)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!