"MI ĆEMO BITI PRVI, VI ĆETE BITI DRUGI..." Zelenski uputio upozorenje ostatku Evrope!

Novosti online

08. 03. 2022. u 11:03

PREDSEDNIK Ukrajine tvrdi da ruske trupe nastavljaju da napadaju civilne strukture, primoravajući ukrajinsku strukturu na odmazdu.

МИ ЋЕМО БИТИ ПРВИ, ВИ ЋЕТЕ БИТИ ДРУГИ... Зеленски упутио упозорење остатку Европе!

Foto: EPA

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski upozorio je da se Rusija neće zaustaviti sa trenutnom akcijom i da će nastaviti da preti drugim evropskim zemljama.

- Mi smo mesto u Evropi, mesto slobode, zona slobode. Kada se narušavaju i gaze granice prava i sloboda, onda nas morate zaštititi. Zato što ćemo mi biti prvi, vi ćete biti drugi - rekao je Zelenski u intervjuu za ABC Njuz.

Ipak, za razliku od ovakvih izjava Zelenskog, Rusija je više puta naglasila da je specijalna vojna operacija ograničena samo na Ukrajinu.

Prošlog petka NATO je odbio da uvede zonu zabrane letenja iznad Ukrajine, tvrdeći da bi ovaj potez mogao da isprovocira rat u Evropi.

- Ne možemo da dozvolimo da Rusija bude aktivna samo tamo, jer nas bombarduju, granatiraju, šalju rakete, helikoptere, borbene avione - mnogo toga. Mi ne kontrolišemo svoje nebo - rekao je Zelenski.

On je dodao da bi američki predsednik Džo Bajden mogao da uradi više da pomogne Evropi, prenosi Independent.

- Siguran sam da može i voleo bih da verujem u to. Sposoban je da to uradi - dodao je Zelenski.

Predsednik Ukrajine tvrdi da ruske trupe nastavljaju da napadaju civilne strukture, primoravajući ukrajinsku strukturu na odmazdu. Sa druge strane, Rusija je u nekoliko navrata nalgasila da civilne strukture ne napada, već samo vojne.

U međuvremenu, ukrajinska armija je u utorak rekla da ruske trupe planiraju da krenu na Kijev, nakon što nisu uspeli da zauzmu prestonicu pre skoro dve nedelje.

- Siguran sam da su Ukrajinci spremni da se bore protiv Rusije celog života. Izdržaćemo, pa čak i ako dođu u sve naše gradove, biće pobune, pobunjeničkog rata. Niko neće predati našu nezavisnost - poručio je Zelenski.

Ipak, on je danas najavio da gubi interesovanje za NATO i da je spreman da razgovara o kompromisu u pogledu Donjecka, Luganska i Krima. 

BONUS VIDEO: ZELENSKI SE OBRATIO IZ KIJEVA: Ne plašim se, naša vojska drži liniju fronta

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?