NACISTI NA PUTU U UKRAJINU: Britanska antiteroristička policija ispituje putnike u Kijev

P. Z. S. /rt.com

17. 02. 2022. u 17:22

BRITANSKA policija za borbu protiv terorizma ispitivala je putnike koji su se uputili u Ukrajinu u proteklih nekoliko dana, tražeći "krajnje desničarske ekstremiste" koji bi možda želeli da tamo dobiju obuku za oružje i vojno iskustvo, objavio je Gardijan.

НАЦИСТИ НА ПУТУ У УКРАЈИНУ: Британска антитерористичка полиција испитује путнике у Кијев

Foto AP


Službenici na izlazu „najmanje jednog glavnog britanskog aerodroma” ispitivali su ljude koji putuju u Ukrajinu o njihovom identitetu i razlozima putovanja, navodi se u izveštaju, pozivajući se na neimenovani bezbednosni izvor.

Taj potez je navodno učinjen jer je „najmanje pola tuceta poznatih neonacista“ ove nedelje otputovalo u Ukrajinu iz SAD i jedne neodređene evropske zemlje, navodi agencija.

Nije bilo zvanične potvrde ili demantija izveštaja. Ministarstvo unutrašnjih poslova je samo saopštilo da neće komentarisati policijske operacije.

Zapadne neonaciste bi mogao da privuče bataljon Azov, ukrajinska jedinica „koja koristi simbole povezane sa nacizmom i koja ima mnogo članova koji su propagirali ekstremno desničarske stavove“, navodi Gardijan, i dodaje da je „antifašistički vočdog” Hope Not Hate optužila jedinicu 2018. za regrutovanje Britanaca.

Azov je organizovao trening za fotografisanje u gradu Mariupolju o čemu su u ponedeljak pisali brojni zapadni mediji – uključujući nekoliko britanskih – prikazujući 79-godišnju Valentinu Konstantinovsku kao primer Ukrajinaca koji se spremaju da odbiju navodnu „rusku invaziju."

Foto printskrin youtube citynews

Bataljon Azov

„Invazija“ je trebalo da počne rano u sredu, ali se nije dogodila. Umesto toga, Rusija je objavila da se trupe i oprema koja je bila raspoređena za vežbe vraćaju u svoje kasarne.

Azov je osnovan kao dobrovoljačka milicija još 2014. godine, nakon što je državni udar koji su podržale SAD zbacio izabranu vladu u Kijevu. Njihovo obeležje je runa „Volfsangel“ koju je koristila 2. SS tenkovska divizija „Das Rajh“ (Das Reich) u Drugom svetskom ratu. Jedinica je kasnije integrisana u Nacionalnu gardu Ukrajine.

BONUS VIDEO - KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere