FRANCUSKA OSUDILA KINU: Terete ih za zatočeništvo ujgurskog muslimanskog stanovništva

Tanjug

21. 01. 2022. u 09:58

FRANCUSKI parlament osudio je kineske vlasti za genocid nad ujgurskim muslimanskim stanovništvom.

ФРАНЦУСКА ОСУДИЛА КИНУ: Терете их за заточеништво ујгурског муслиманског становништва

Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Neobavezujuću rezoluciju, koja je sinoć usvojena sa 169 glasova "za" i samo jednim "protiv", predložili su opozicioni socijalisti u donjem domu parlamenta, ali je podržala i stranka Republika u pokretu (LREM) predsednika Emanuela Makrona, prenosi agencija Rojters.

U dokumentu se navodi da Narodna skupština "zvanično priznaje nasilje koje je Narodna Republika Kina počinila nad Ujgurima kao zločin protiv čovečnosti i genocida".

Uoči početka Zimskih olimpijskih igara u Kini, rezolucijom se takođe traži od vlade da zaštiti stanovnike Ujgure od bilo kakvog zastrašivanja ili uznemiravanja od strane Kine.

Rezolucija je usledila nakon sličnog poteza u Velikoj Britaniji u aprilu prošle godine.

Takođe, holandski i kanadski parlamenti nazvali su kineski tretman Ujgura genocidom u februaru 2021. godine, dok je američka vlada isto uradila pod bivšim predsednikom Donaldom Trampom.

Aktivisti UN za zaštitu prava tvrde da je najmanje milion muslimana zatočeno u kampovima u provinciji Sinđijang, dok Kina poriče bilo kakvo kršenje prava i kaže da njeni kampovi pružaju stručnu obuku, kao i da su potrebni za borbu protiv ekstremizma, podseća Rojters.

 

BONUS VIDEO:

PINK PANTERI UHAPŠENI U ATINI: Pala i dva Srbina zbog pljačke prodavnice skupocene odeće

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ZELENSKI SMENIO KOMANDANTA TERITORIJALACA: Dosadašnji načelnik štaba KOV dobio novu dužnost