OTVOREN ŠTIT ZA TELESKOP DŽEJMS VEB: Na redu je otvaranje sistema ogledala

Tanjug

05. 01. 2022. u 12:49

SUNČANI štit na teleskopu DŽejms Veb, koji bi trebalo da ga štiti od Sunčevih zraka, uspešno je otvoren u svemiru i sada je na redu otvaranje sistema ogledala.

ОТВОРЕН ШТИТ ЗА ТЕЛЕСКОП ЏЕЈМС ВЕБ: На реду је отварање система огледала

Foto: Printscreen

Samo pomoću ove barijere veličine teniskog terena teleskop će moći da ima dovoljnu osetljivost da detektuje signale koji dolaze iz najudaljenijih delova svemira, prenosi Si-En-En.

Sada će početi druga faza rasklapanja platforme - otvaranje teleskopskih ogledala, od kojih je najveće prečnika 6,5 metara.

Godine testiranja na brojnim modelima isplatile su se jer su kontrolori i inženjeri bez ikakvih problema prvo odvojili i pozicionirali različite delove štita, a onda i otvorili i priveli funkciji.

Nakon što je štitnik za Sunčeve zrake uspešno postavljen, Vebov menadžer projekta Bil Oks rekao je da je teleskop prevazišao granicu od 70 do 75 odsto od ukupno 300 mogućih kvarova koji bi mogli da poremete sposobnost funkcionisanja ovog složenog sistema.

- Ovo je prekretnica i predstavlja pionirski rad hiljada inženjera, naučnika i tehničara koji su proveli značajan deo svoje karijere u razvoju, projektovanju, proizvodnji i testiranju ove svemirske tehnologije - rekao je menadžer za sistem zaštite od sunca DŽim Flin.

Gruman, glavni inženjer za Veb iz NASA, podsetio je da teleskop DŽejms Veb ima sposobnost da se osvrne u prošlost, koristeći svoje infracrvene sisteme za posmatranje i da otkriva skrivene aspekte i pogleda u univerzum dublje nego ikada ranije.

BONUS VIDEO - ANGELI MERKEL ZAZVONIO TELEFON NA SASTANKU SA PUTINOM: NJegova reakcija će vas oduševiti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SAZNAJEMO! Vest koju je Vučić zaboravio da saopšti: 100.000 ljudi koji su dobili vaučere od 5.000, dobiće još 10.000 dinara