ZAHAROVA O NUKLEARNOM RATU: "Velike sile prihvatile predlog Rusije"

Novosti online

03. 01. 2022. u 16:22

MOSKVA računa na to da će zajednička izjava lidera pet nuklearnih zemalja o poštovanju sporazuma o sprečavanju nuklearnog rata doprineti smanjenju međunarodnih napetosti, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

ЗАХАРОВА О НУКЛЕАРНОМ РАТУ: Велике силе прихватиле предлог Русије

Foto: Profimedia

- Računamo na to da će u aktuelnim teškim uslovima međunarodne bezbednosti odobrenje lidera pet nuklearnih sila takve političke izjave doprineti smanjenju nivoa međunarodnih tenzija i obuzdavanju trke u naoružanju, kao i da će doprineti jačanju poverenja i formiranju temelja za buduću kontrolu ofanzivnog i odbrambenog naoružanja i njihovoj međusobnoj vezi, kao i merama za smanjenje rizika - navodi se u saopštenju.

Prema rečima Zaharove, zvanična Moskva pozdravlja zajedničku izjavu pet nuklearnih sila – Kine, Rusije, Velike Britanija, SAD, Francuske, objavljenu 3. januara 2022. godine o privrženosti Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja, kao i rešenosti da vode dijalog zasnovan na uzajamnom poštovanju i priznavanju međusobnih interesa.

- Ruska Federacija čvrsto polazi od toga da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika, kao i da on nikada ne bi trebalo da bude pokrenut - istakla je diplomata, dodajući da je Moskva dosledno promovisala ideju o potvrđivanju tog principa.

S tim u vezi, navela je da je "dokument pripremljen na rusku inicijativu i uz najaktivnije učešće ruskih predstavnika".

Objavljivanje dokumenta trebalo je da se sprovede u vezi sa početkom 10. Konferencije za reviziju Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, kaže Zaharova i dodaje da je u Njujorku trebalo da bude otvorena 4. januara, ali da je odložena zbog pogoršanja epidemiološke situacije u SAD. Ipak, s obzirom na važnost te zajedničke izjave, nuklearne sile su odlučile da ne odlažu njeno objavljivanje, objasnila je portparolka ruskog MIP-a.

U saopštenju se dodaje da dokument "petorke" dopunjuje i razvija bilateralne izjave usvojene ranije na najvišem nivou sa SAD u zajedničkoj izjavi predsednika od 16. juna 2021. godine, kao i Kinom u zajedničkoj izjavi od 28. juna 2021. godine povodom 20. godišnjice potpisivanja Sporazuma o dobrosusedstvu, prijateljstvu i saradnji.

- U izjavi se odražava ideja koja je za nas važna - o nedopustivosti bilo kakvog rata između nuklearnih država, i nuklearnog i uz upotrebu konvencionalnog naoružanja. U njoj se takođe potvrđuju obaveze koje su ranije prihvatile zemlje "petorke" o tome da neće uperiti nuklearno oružje jedni na druge ili na treće zemlje. U multilateralnom formatu je potvrđen i princip vođenja dijaloga između naših zemalja na osnovu uzajamnog poštovanja i priznavanja interesa i uzajamne zabrinutosti u oblasti bezbednosti - navela je Zaharova.

(Sputnjik)

PO PRVI PUT: Ruski mirovnjaci uvežbavaju taktiku "driftovanja" minobacača u Nagorno-Karabahu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)