AMERIČKI GENERAL POZIVA NA ČISTKU U VOJSCI: Strah od mogućeg državnog udara 2024. godine

P. Z. S. / Sputnjik internešnl

01. 01. 2022. u 18:05

U ČETVRTAK će biti obeležena godišnjica napada 6. januara na kompleks američkog Kapitola od strane gomile pro-Trampovih demonstranata ubeđenih da su izbori 2020. pokradeni.

АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ ПОЗИВА НА ЧИСТКУ У ВОЈСЦИ: Страх од могућег државног удара 2024. године

Foto: EPA


Protivnici bivšeg predsednika optužili su izgrednike za pokušaj „puča“ protiv Džoa Bajdena, dok pristalice tvrde da su sami izbori bili „puč“.
Odmetnuti elementi u američkoj vojsci mogli bi izvesti pokušaj državnog udara u SAD nakon predstojećih predsedničkih izbora 2024. godine, upozorio je penzionisani general-major američke vojske Pol Iton.
-Pravo pitanje je da li svi razumeju ko je regularno izabrani predsednik? Ako to nije kristalno jasno, to može da zarazi bilo koji nivo u američkoj vojsci, rekao je Iton za NPR.
-Ako imate takvu zabunu oko izbora 2020. godine, nije neočekivano da razmotrite mogućnost da ćete imati malo zabune i da bi ta konfuzija mogla da uđe u redove američke vojske, dodao je penzionisani oficir, pri čemu se „zabuna“ odnosi na navode bivšeg predsednika Donalda Trampa da je glasanje 2020. „namešteno“ korišćenjem manipulacije glasačkim mašinama i lažnim glasačkim listićima u državama koje su promenile stranu.

Iton je ukazao na 124 penzionisana američka generala i admirala koji su u maju potpisali zajedničko pismo u kojem se osporava ishod izbora 2020. i dovodi u pitanje mentalna sposobnost predsednika Bajdena. oficiri su u svom pismu upozorili da će američka „Ustavna republika“ biti „izgubljena“ bez „fer i poštenih izbora koji tačno odražavaju „volju naroda““ i zatražili od FBI-a i Vrhovnog suda da „reaguju brzo kada neregularnosti na izborima isplivaju na površinu“, umesto da ih „ignorišu kao što je to učinjeno 2020.

Foto: EPA

Tekst potpisa



Smatrajući da je stvarni pokušaj puča mogućnost „male verovatnoće, ali velikog uticaja“ u ovoj fazi, Eaton je upozorio da je to „eventualnost za koju moramo da se pripremimo“, uključujući ratne igre, obrazovanje i traganje za neustavnim razmišljanjima među trupama.
-Zabrinutost se odnosi na to da osiguramo da imamo veoma jasno razumevanje dela naše zakletve „podršku i odbranu Ustava Sjedinjenih Država“ i da svi u američkoj vojsci zaista razumeju kako ta zakletva funkcioniše i kako da se shvati civilno rukovodstvo američke vojske“, rekao je penzionisani general.
Iton je naglasio da vojska poznaje svoje osoblje „veoma dobro” i upozorio da „ako postoji bilo kakva sumnja u lojalnost i spremnost da se poštuju zakletve Sjedinjenih Država, 'podrška i odbrana' dela američkog Ustava, onda te ljude treba identifikovati i obratiti im se.”
Iton i dvojica njegovih drugova, general-major (u penziji) Antonio Taguba i brig. General (u penziji) Stiven Anderson su prošlog meseca napisali članak u Vašington postu pozivajući vojsku da se „sada pripremi za pobunu 2024. godine“.
Generali su pozvali Bajdenovu administraciju da sprovede „građansku reviziju“ i ojača „jedinstvo komande“ kako bi „savršeno jasno stavio do znanja svakom članu Ministarstva odbrane kome oni odgovaraju“ u najgorem slučaju. Takođe su pozvali sve rodove vojske da vode istragu kako bi „identifikovali, izolovali i uklonili potencijalne pobunjenike“ i zaustavili širenje subverzivnih „dezinformacija“.
Itonovi komentari dolaze usred kontinuirane zabrinutosti oko jedinstva i integriteta američkih struktura moći, jer veliki deo stanovništva i dalje veruje da je Donald Tramp pobedio na izborima 2020.
Prošle nedelje, anketa University of Massachusetts Amherst pokazala je da 33 odsto Amerikanaca vidi Bajdenovu pobedu 2020. godine kao nelegitimnu. Među republikancima, 71 odsto njih podržava ovaj stav. Druga anketa koju je sprovela kompanija Redfield & Wilton Strategies pokazala je da predsednik Bajden zaostaje za Trampom 38 prema 44 odsto u hipotetičkoj trci za Belu kuću 2024. godine.

Tokom svog mandata, Tramp je uživao široku podršku pripadnika vojske zbog svojih obećanja da će povećati vojni budžet i da će trupe povući kući iz sukoba u inostranstvu. Tramp je lako nadmašio Bajdena u pogledu ukupnih donacija pripadnika službe u izbornom ciklusu 2020.

BONUS VIDEO: EKSKLUZIVNO! NOVOGODIŠNjI INTERVJU PREDSEDNIKA VUČIĆA ZA "NOVOSTI"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina