NOVI RUSKI PVO SITEM: „Gibka-S“ u trupe stiže u 2022. godini (VIDEO)

Novosti online

24. 12. 2021. u 20:34

ORUŽANE snage Rusije će 2022. godine prvi put dobiti PVO sisteme malog dometa „Gibka-S“, saopštio je komandant PVO Oružanih snaga Rusije general Aleksandar Leonov.

НОВИ РУСКИ ПВО СИТЕМ: „Гибка-С“ у трупе стиже у 2022. години (ВИДЕО)

Foto printskrin jutjub toparmi

On je objasnio da novi sistemi mogu 24 časa da budu na borbenoj dužnosti i da upravljaju vatrom u realnom vremenu. „Gibka-S“ može na ovaj način da deluje na osnovu ugrađenih obaveštajnih sredstava kao i automatizovanih upravljačkih sistema koji su deo jedinstvenog sistema kontrole taktičke veze.

Pored toga, kako je naveo general, vojsci će i dalje biti isporučivani prenosni raketni sistemi „Verba“. Ovi sistemi se odlikuju visokom efikasnošću funkcionisanja u uslovima optičkih smetnji.

„Gibka-S“ je prvi ruski samohodni kompleks malog ili ultra malog dometa tipa VSHORAD. Ranije se mašine sličnog tipa, opremljene raketama prenosnih PVO sistema, nisu proizvodile u Rusiji.

Protivavionski raketni kompleks „Gibka-S“ malog dometa je predviđen da obezbedi PVO i može da se suprotstavi avionima, helikopterima, bespilotnim letelicama, krstarećim raketama koji lete na malim i ekstremno malim visinama u bilo koje doba dana i u uslovima ograničene vidljivosti.

Kompleks je opremljen sa četiri rakete „Igla“, „Igla-S“ ili „Verba“ i instaliran je na šasiji oklopnog vozila „Tigr-M“. Tokom testiranja 2019. godine na poligonu Kapustin Jar potvrđeno je da „Gibka“ može da gađa sa „Tigra“ po vazdušnim ciljevima dok se vozilo kreće brzinom od 30 kilometara na sat.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO: RATNE IGRE VELIKIH RAZMERA - Hiljadu ruskih, uzbekistanskih i tadžihistanskih vojnika u akciji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024