ŠENLUČENJE PRED MIGRANTIMA: Francuski vojnici izvodili akrobacije ispred izbegličkog kampa

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

20. 12. 2021. u 22:21

RODEO na četiri točka koji je vojnim džipom izvođen ispred izbegličkog kampa u francuskom gradu Kaleu na Atlantskoj obali, izazvao je opštu indignaciju u zemlji, dok su vojne vlasti istovremeno pokrenule istragu.

ШЕНЛУЧЕЊЕ ПРЕД МИГРАНТИМА: Француски војници изводили акробације испред избегличког кампа

Foto AP

Na snimku, koji je zabeležio jedan foto-reporter, vidi se džip iz anititerorističke akcije "Vižipirat" kako u nedelju po blatnjavom terenu izvodi akrobacije, ubrzanjem, kočenjem i vožnjom u krug, dok zapanjeni migranti, po hladnoći, gledaju ovu predstavu.

Snimak je odmah dospeo na društvene mreže i izazvao mnogobrojne reakcije. Oglasili su se predstavnici organizacija koje brane izbeglička prava, ističući da su šokirani ovakvom vrstom zabavljanja pred ljudima koji pate i doživljavaju teške ljudske drame. Dodaju i da vojska treba da radi ono za šta je zadužena, a ne da se bavi takvim zabavljačkim i deplasiranim aktivnostima.

Vojne vlasti su odmah reagovale, ističući da se radi o nedopustivoj sceni. Hitno je otvorena istraga i obećane su odgovarajuće kazne. Vozač koji je izvodilo rodeo se, inače, zaigrao, pa je ostao zaglavljen u blatu. Posle ga je izvlačio vojni kamion, a u pomoć su pritekli i - migranti!

Sve to se događa u trenutku kada su, noć pre toga, francuski spasioci iz ledenih voda Lamanša izvukli 57 migranata, koji su zapali u probleme u pretrpanom gumenom čamcu. Krajem prošlog meseca, u velikoj tragediji u ovim vodama udavilo se 27 izbeglica.

Svakodnevni prelasci migranata iz Francuske u Veliku Britaniju, pod izuzetno teškim uslovima, koji na bolje sutra čekaju upravo u ovakvim kampovima poput onog u Kaleu gde je izvođena predstava, trenutno su predmet velikog spora između Pariza i Londona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju