KINA SE NE PLAŠI SUKOBA SA SAD: Peking spreman da ide do kraja

Novosti online

20. 12. 2021. u 19:58

KINESKI ministar spoljnih poslova Vang Ji izjavio je danas da je Tajvan, kako je rekao, "putnik koji će se na kraju vratiti kući, a ne šahovska figura u igrama drugih sila".

КИНА СЕ НЕ ПЛАШИ СУКОБА СА САД: Пекинг спреман да иде до краја

Foto: Jutjub/CNA

- Kina mora biti ujedinjena, i ona će neminovno biti ujedinjena - istakao je Vang na ceremoniji otvaranja konferencije o međunarodnoj situaciji i kineskoj diplomatiji u 2021.

Kineski ministar je rekao da je uzrok napetosti u Tajvanskom moreuzu to što tajvanske vlasti pokušavaju da se oslone na Vašington u težnji za nezavisnošću, a SAD i pojedine druge zemlje nameravaju da koriste Tajvan kako bi kontrolisale Kinu.

Vang je ocenio da su sve te kontradiktorne akcije promenile status kvo i podrile mir u Tajvanskom moreuzu, kao i da su narušile konsenzus međunarodne zajednice i osnovne norme međunarodnih odnosa.

Kina se ne plaši sukoba sa SAD, ali pozdravlja saradnju ukoliko je od obostrane koristi, rekao je Vang Ji, dodajući da su problemi u odnosima između SAD i Kine nastali su zbog "strateških pogrešnih procena" američke strane.

- Ukoliko bi bilo sukoba, Kina se ne bi plašila i borila bi se do kraja - naglasio je on i dodao da "nema štete" u konkurentnosti već bi to trebalo biti pozitivno.

Odnosi između SAD i Kine su na najnižem nivo zbog niza nesuglasica, uključujući "poreklo pandemije kovid 19, trgovine, ljudskih prava i povećanog pritiska Pekinga na Tajvan".

U razgovoru obavljenom prošlog meseca koji je trajao duže od tri sata američki predsednik Džozef Bajden je kineskom lideru Siju Đinpingu ukazao na problem nepoštovanja ljudskih prava u regionu Sinkjang. Si je Bajdena upozorio da će Kina odgovoriti na, kako je rekao, provokacije oko Tajvana.

Američki Senat je krajem sedmice usvojio nacrt zakona kojim se zabranjuje uvoz iz Sinkjanga usled zabrinutosti na postojanje prisilnog rada. Kina odbacuje optužbe za kršenje ljudskih prava u tom regionu.

(SRNA)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna