BRITANSKI LOVAC OBORIO DRON: Tajfun RAF ispalio raketu nad Sirijom

P. Z. S. / Sputnjik internešnel

16. 12. 2021. u 19:49

BORBENI avion Britanskog Kraljevskog vazduhoplovstva oborio je raketom vazduh-vazduh malu bespilotnu letelicu u Siriji.

БРИТАНСКИ ЛОВАЦ ОБОРИО ДРОН: Тајфун РАФ испалио ракету над Сиријом

Foto: Tanjug/AP

Ovo je deo vojne kampanje vazduhoplovnih snaga Ujedinjenog Kraljevstva protiv DAEŠ-a (poznatog kao IS, terorističke grupe), saopštilo je u četvrtak Ministarstvo odbrane Velike Britanije.

Britanski lovci su dejstvovali u utorak kada je potvrđena aktivnost dronova iznad američke vojne baze Al Tanf, a tajfuni RAF-a, koji su bili u patroli, dobili su zadatak da istraže aktivnosti bespilotnih letelica. Dron je oboren naprednom raketom vazduh-vazduh kratkog dometa, uprkos svojoj maloj veličini.

-Tajfun Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva oborio je mali neprijateljski dron u Siriji koji je predstavljao pretnju koalicionim snagama u toj oblasti. Ovaj događaj bez presedana bio je prvi operativni sukob vazduh-vazduh koji je izveo tajfun RAF-a, a takođe i prvo ispaljivanje projektila vazduh-vazduh tokom operacije SHADER. Takođe i prvi doprinos Ujedinjenog kraljevstva Globalnoj koaliciji protiv DAEŠ-a [IS], navodi se u saopštenju ministarstva.

Oružani sukob u Siriji traje od 2011. Krajem 2017. IS je proglašena poraženom u Siriji i Iraku, ali se protivterorističke operacije nastavljaju.

VOJNA VEŽBA: Zajednički udar 2020. Pasuljanske livade

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati