ILON MASK ZARAĐUJE NA PRODAJI AKCIJA: Od novembra prodao deonice Tesle u vrednosti 11 milijardi dolara

Tanjug

03. 12. 2021. u 15:42

GLAVNI izvršni direktor "Tesle" Ilon Mask prodao je do sada akcije koje ima u toj kompaniji za skoro 11 milijardi dolara, otkako je na Tviteru anketirao svoje pratioce da li da proda ili ne 10 posto svog udela u tom prozvođaču električnih automobila.

ИЛОН МАСК ЗАРАЂУЈЕ НА ПРОДАЈИ АКЦИЈА: Од новембра продао деонице Тесле у вредности 11 милијарди долара

Foto: EPA

Mask je od 8. novembra do danas ukupno prodao 10,11 miliona akcija, što je više od polovine količine koju je obećao da će prodati, prenosi Rojters.

Poslednju prodaju u vrednosti od 983,4 miliona dolara realizovao je 2. decembra.

Šef "Tesle" je 6. novembra saopštio da će prodati 10 odsto svog udela u kompaniji ako korisnici Tvitera glasaju za to.

On je posedovao, kombinovano preko svog trusta i berzanskih opcija, ukupno oko 244 miliona akcija "Tesle", čime je njegov vlasnički udeo u kompaniji iznosio 30. juna oko 23 procenta. Taj iznos uključuje 170 miliona akcija koje drži njegov trust.

Rojters napominje da Mask nije precizirao u Tviter anketi da li namerava da proda 10 odsto akcija koje su u njegovom indirektnom vlasništvu preko trusta ili prodaja obuhvata i njegove opcije na akcije. Opcija na akcije predstavlja privilegiju zaposlenih u nekoj kompaniji da po povoljnijoj, unapred dogovorenoj ceni, kupe u određenom roku ili na određeni datum deonice firme. Opcioni ugovori gube vrednost i sve opcije ističu posle utvrđenog vremenskog perioda.

Mask i dalje ima opciju na kupovinu dodatnih oko 10 miliona akcija po ceni od 6,24 dolara po komadu, koja ističe u avgustu sledeće godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)