SAT OTKUCAVA, SUDNJI DAN JE TU: Američki stručnjaci strahuju od kineskih ili ruskih EMP napada

P. Z. S. / Sputnjik internacional

25. 11. 2021. u 20:51

U POSLEDNjE vreme, histerija oko jačanja vojnih sposobnosti Kine – na primer, u oblasti hipersoničnog oružja – pojačana je u američkim medijima, a američki zvaničnici naglašavaju potrebu da se „sustigne” Peking.

САТ ОТКУЦАВА, СУДЊИ ДАН ЈЕ ТУ: Амерички стручњаци страхују од кинеских или руских ЕМП напада

Foto: Depositphotos


Američka elektroenergetska mreža i elektronska infrastruktura i dalje su ranjivi na pretnje koje predstavlja novo nekonvencionalno oružje koje je razvila Kina, posebno ono sposobno za napade „elektromagnetnim impulsom“ (EMP), objavio je Vašington tajms, pozivajući se na američke stručnjake.

Među ovim stručnjacima koji su se okupili na velikom virtuelnom forumu čiji je domaćin bila Univerzalna mirovna federacija bio je Piter Vinsent Praj, izvršni direktor Radne grupe za nacionalnu i domovinsku bezbednost.

Prema njegovim rečima, Kina poseduje takozvano „super-EMP“ oružje – dizajnirano za izvođenje napada putem rafala energije – i moglo bi da ga upotrebi protiv SAD, možda čak i kombinujući ga sa drugim modernim nekonvencionalnim vojnim taktikama.

-To predstavlja realnu pretnju da se može pobediti u ratu jednim udarcem pomoću EMP napada. Štaviše… oni ne predviđaju da sami koriste EMP. Koristio bi se zajedno sa sajber napadima i fizičkom sabotažom i nenuklearnim EMP-ima“, rekao je Praj na forumu, a prenosi Vašington tajms.


Praj tvrdi i da zemlje poput Rusije, Severne Koreje i Irana ovo mogu smatrati „potencijalno presudnom vojnom revolucijom u istoriji“. On je, potom nastavio sa sumornim prognozama za budućnost Sjedinjenih Država ako se suoče sa navodnim „kombinovanim EMP sajber napadom“.

-Napadom na tehnološku Ahilovu petu nacije poput Sjedinjenih Država, mogli biste da nas bacite na kolena, a da čak ne morate da se borite sa marincima, mornaricom ili vazduhoplovstvom, i da pobedite u ratu za 24 sata sa jednim jedinim udarcem.

Drugi stručnjaci koje je citirao Vašington tajms razmišljali su o apokaliptičnom scenariju jednogodišnjeg nestanka struje izazvanog EMP napadom, koji bi, prema Praju, na kraju mogao da ubije 90 odsto Amerikanaca.

-Zamislite predsednika u situaciji kada traje spor oko Tajvana ili spor sa Rusijom oko baltičkih država, nastavio je Praj. „I oni izvrše EMP [napad] na Sjedinjene Države. Šta će predsednik da uradi? Pokušati da uđe u Treći svetski rat, koji će sigurno izgubiti?... Ili će iskoristiti preostale sposobnosti koje imamo, posebno vojne, da pokušamo da povratimo tu kritičnu civilnu infrastrukturu jer sat otkucava i vremens je sve manje pre nego milioni Amerikanaca stradaju?"

On je pozvao američku vladu da preduzme više akcija i ojača američku elektroenergetsku mrežu i srodnu infrastrukturu kako bi bila zaštićena od takvih napada.

Naime, prema Sout Čajna Morning Postu, koji se poziva na kineski vojni institut za nuklearna istraživanja, SAD će navodno poboljšati svoju infrastrukturu do 2032. To bi, kako se navodi, moglo „narušiti stratešku ravnotežu među svetskim silama“ – zbog čega su Kinezi istraživači kažu da je Peking taj koji treba da pojača napore da ojača sopstvene odbrambene sposobnosti kako bi izdržao potencijalne buduće EMP napade iz SAD.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

SKREĆEMO VAM PAŽNJU: Poljska podigla avijaciju zbog „intenzivne aktivnosti“ Rusije