PORUKA AMERIČKOG GENERALA: Ratno vazduhoplovstvo SAD ostaje na Bliskom istoku

Tanjug

13. 11. 2021. u 14:22

NAJVIŠI general američkog ratnog vazduhoplovstva na Bliskom istoku izjavio je da će američke vazduhoplovne snage i dalje biti stacionirane u tom regionu čak iako vojni planeri smatraju da je konkurencija sa Kinom i Rusijom sledeći veliki izazov za Vašington.

ПОРУКА АМЕРИЧКОГ ГЕНЕРАЛА: Ратно ваздухопловство САД остаје на Блиском истоку

Foto AP

U razgovoru sa novinarima uoči aeromitinga u Dubaiju, general-potpukovnik Gregori Gijo je priznao da bi američko prisustvo moglo da se prilagodi nakon povlačenja SAD iz Avganistana u avgustu.

Američko vazduhoplovstvo ima veliku bazu u obližnjem Kataru, iz koje su nadgledane operacije u Avganistanu, u Iraku i u Siriji, prenosi AP.

- Ne vidim ni jedan (novi) scenario u kojem Sjedinjene Države nemaju važnu ulogu - prokomentarisao je Gijo u trenutku pojačanih tenzija između Irana i SAD i višegodišnjih konfrontacija izazvanih odlukom bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa da jednostrano povuče Ameriku iz nuklearnog dila sa Teheranom.

General Gijo je nekoliko puta odbio da direktno pripiše Iranu nedavne napade dronovima u regionu, iako je priznao da je evidentiran porast broja takvih napada širom regiona, navodi AP.

- Zajednički odbrambeni mehanizmi više zemalja u regionu će biti naš ključ za rano otkrivanje i sprečavanje pretnji - rekao je on nakon pojavljivanja na Međunarodnoj konferenciji šefova ratnih vazduhoplovstava u Dubaiju.

Genertal Gijo je izrazio nadu da će američki saveznici i partneri koristiti opremu koja će biti, kako se izrazio „inter-operabilna“ sa onom koju koristi američka vojska i upozorio da bi kupovina ruskih lovačkih aviona "apsolutno'''' uticati na to.

Bahrein i UAE upravo su izveli zajedničku vojnu vežbu sa američkom mornaricom i Izraelom u Crvenom moru, a Gijo je nagovestio da bi uskoro mogli biti organizovani i zajednički vazdušni manevri sa Izraelom, Bahreinom i UAE.

BONUS VIDEO:

DRAMA U VAŠINGTONU: Evakuisan Kapitol zbog jezive pretnje


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku