HAOS NA TRŽIŠTU ENERGENATA POKAZAO MOĆ RUSIJE: Moskva u fokusu velikih kompanija, rublja raste i svi se "klade" na naftnog giganta

Novosti online

11. 10. 2021. u 10:34

HAOS na tržištu energenata pretvorio je Rusiju u omiljenu destinaciju berzanskih trgovaca, piše Blumberg.

ХАОС НА ТРЖИШТУ ЕНЕРГЕНАТА ПОКАЗАО МОЋ РУСИЈЕ: Москва у фокусу великих компанија, рубља расте и сви се кладе на нафтног гиганта

Foto: Jacob Ford/Odessa American via AP, File/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Ilustracija

Ruska rublja je ovog meseca porasla više nego bilo koja druga valuta zemalja u razvoju, podstaknuta izgledom za veće prihode od nafte.

Haos na tržištu energenata ponovo je pokazao da je Rusija naftna i gasna velesila, dok su zdrave finansije te zemlje postale predmet pažnje velikih kompanija i firmi za trgovinu akcijama.

Najveći svetski izvoznik energije ima više od 600 milijardi dolara rezervi, zavidno nizak dug i snažno se bori protiv povećanja kamatnih stopa kako bi obuzdao inflaciju.

Godišnje projekcije povećanja cena ruskih akcija u poređenju sa drugim zemljama najbolje ilustruju koliko je Moskva u povoljnom položaju. Cene akcija na moskovskoj berzi su porasle za 14 odsto u drugoj polovini godine, dok su poređenja radi prognoze profita za kompanije u Saudijskoj Arabiji porasle za 6.7 odsto, dok su u Latinskoj Americi pale.

Zbog toga su finansijski menadžeri poput londonskog hedž fonda "Kare Kapital" promenili fokus sa kineskih tehnoloških kompanija na ruske energetske kompanije. Na Rusiju su počeli da se "klade" i "Vels Fargo", kao i "JP Morgan, Čejs end Ko".

I pored haotičnog stanja svetskog tržišta energenata, situacija u našoj zemlji je stabilna. Predsednik Aleksandar Vučić rekao je u subotu da će Srbija imati struje tokom zime, i rekao je da je za to zaslužna činjenica da smo sačuvali naše ugljenokope, i pored pritisaka iz inostranstva.

- Problem je što je struja berzanska roba, ali ljudi ne treba da brinu. Mi nismo uništili svoje resurse. Nećemo uništiti ni Kolubaru ni Kostolac, zahvaljujući kojima imamo struju sada. Domaćinstva ne moraju da brinu za struju - naglasio je predsednik.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: ANGELI MERKEL ZAZVONIO TELEFON NA SASTANKU SA PUTINOM: Njegova reakcija će vas oduševiti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

BEZ poštovanja istorije i čuvanja sećanja na velikane koji su nas svojim besmrtnim delima u prošlosti zadužili nema ni svetle budućnosti. Vođen ovim univerzalnim životnim geslom, Belgrade Waterfront nije propustio da, podižući najmodernije naselje u Srbiji, čitavu desnu obalu Save premreži novim saobraćajnicama koje predstavljaju svojevrstan omaž slavnim istorijskim ličnostima.

23. 05. 2024. u 16:00 >> 12:26

Komentari (1)

DVE DRŽAVE SAMO ŠTO NISU ZARATILE TOKOM SEDNICE U UN: Skandalozno je da imaju saosećanja samo prema ljudima u Srebrenici