BRISEL JE PROBLEM, A NE REŠENJE: Orban kao nikada do sada udario na EU - "Poništite tu odluku!"

Novosti online

08. 10. 2021. u 14:29

MAĐARSKI premijer Viktor Orban je danas izjavio da EU mora da povuče odluke usmerene ka suzbijanju klimatskih promena, pošto su, kako on smatra, one glavni uzrok rekordnog skoka cena energenata u Evropi, piše Raša Tudej.

БРИСЕЛ ЈЕ ПРОБЛЕМ, А НЕ РЕШЕЊЕ: Орбан као никада до сада ударио на ЕУ - Поништите ту одлуку!

Foto: John Thys, Pool Photo via AP/Jutjub/M F P

Orban kaže da se računi za potrošače širom Evrope povećavaju zbog loših odluka koje su donele "birokrate iz Brisela", koje se bore za ekologiju stalnim povećanjem cena uglja i gasa.

- Ove odluke moraju biti povučene... Sadašnje cene gasa su tamo gde bi trebale biti 2035. godine. Brisel nije rešenje, oni su problem - rekao je on, i dodao:

- Poljaci, Česi i mi Mađari zahtevamo da se te odluke ponište. 

Prema rečima premijera Mađarske, energetska kriza će biti na dnevnom redu sledećeg samita EU, a Budimpešta, Varšava i Prag će na sastanku nastupiti kao jedinstveni front koji će ponuditi svoja rešenja.

Orban je ponovo napao visokog predstavnika EU za klimatsku politiku Fransa Timermansa, koji se snažno zalaže da EU ​​smanji neto emisiju gasova za najmanje 55% do 2030. Nedavno je upozorio da bi rastuće emisije iz evropskog transportnog sektora mogle sprečiti Brisel da postigne taj cilj.

- Upravo komesar Timermans predstavlja najveću pretnju po nas - rekao je Orban.

Sredinom nedelje evropske cene gasa ostvarile su novi rekord porastom iznad 1.900 dolara za 1.000 kubnih metara - skoro tri puta više nego u septembru. Cena je značajno pala nakon što je Rusija rekla da će povećati isporuke gasa u blok, ali situacija je i dalje neizvesna.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: ANGELI MERKEL ZAZVONIO TELEFON NA SASTANKU SA PUTINOM: Njegova reakcija će vas oduševiti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a