PREĐITE SA REČI NA DELA: Francuzi ne odustaju, sukob zbog podmornica se nastavlja - "Nećemo rešiti krizu razgovorom"

Tanjug

06. 10. 2021. u 19:32

UPRKOS suštinskim razgovorima u Parizu sa najvišim diplomatskim predstavnikom SAD, državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, spor između Pariza i Vašingtona oko odluke Australije da odustane od ugovora o nabavci francuskih podmornica ostaje ozbiljan i nerešen, poručio je danas francuski ministar spoljnih poslova Žan Iv Le Drijan.

ПРЕЂИТЕ СА РЕЧИ НА ДЕЛА: Французи не одустају, сукоб због подморница се наставља - Нећемо решити кризу разговором

Foto: Tanjug/AP

Transatlantski spor izazvan je tajnim pregovorima SAD sa Australijom i Velikom Britanijom o novom vojnom paktu, poznatom kao AUKUS koji bi trebalo da parira ekspanziji Kine na Pacifiku, prenosi Rojters.

U okviru novog vojnog saveza Australija se obavezala da će kupiti američke podmornice zbog čega se povukla iz već postignutog dogovora o nabavci francuskih podmornica.

Pariz podseća da je dogovor Australije i SAD sklopljen bez znanja Francuske zbog čega je, u znak protesta, nakratko povučen francuski ambasador iz Vašingtona.

U razgovoru sa poslanicima u francuskoj skupštini, Le Drijan je rekao da je imao otvorene i sadržajne razgovore sa Blinkenom koji ove nedelje boravi u poseti Parizu.

- Kriza je ozbiljna i neće skoro biti rešena samo zato što razgovaramo. Da bismo izašli iz ove situacije potrebno je da se sa reči pređe na dela - rekao je Le Drijan.

Francuski predsednik Emanuel Makron i američki predsednik Džozef Bajden razgovaraće ponovo sredinom oktobra, rekao je francuski šef diplomatije.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: ANGELI MERKEL ZAZVONIO TELEFON NA SASTANKU SA PUTINOM: Njegova reakcija će vas oduševiti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a