UPOZORENJE U HRVATSKOJ: Oprez pri vakcinisanju mladih žena AstraZenekom

Tanjug

18. 03. 2021. u 23:33

DIREKTOR Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak izjavio je da će možda biti potreban oprez pri vakcinisanju mlađih žena AstraZenekinom vakcinom nakon što je Evropska agencija za lekove uočila određene nuspojave vakcine u toj populaciji.

УПОЗОРЕЊЕ У ХРВАТСКОЈ: Опрез при вакцинисању младих жена АстраЗенеком

Foto: M. Anđela

"EMA je zaključila da AstraZenekina vakcina nije povezana s tromboembolijom, ali nisu potpuno isključili njenu povezanost s pojavom koagulacije u svim krvnim sudovima u telu i tromba u venskim sinusima mozga jer se pokazalo da je rizik nešto malo veći od očekivanog, i to posebno za žene mlađe od 55 godina", izjavio je Capak za Novu TV, prenosi Hina.

Komentarišući zaključke EMA o bezbednosti vakcine britansko-švedske kompanije, Capak je istakao da je EMA bila vrlo precizna u zaključku da je reč o bezbednoj vakcini i da su dobrobiti vakcinisanja znatno veće od rizika koje vakcna donosi.

Vezano uz nuspojave kod mlađih žena, EMA naglašava da je i za žene od 20 do 55 godina takođe veća korist od rizika, rekao je Capak i dodao da se sada ipak razmatra hoće li se delimično menjati politika vakcinisanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)