VELIKA PREVARA: Ako ste komunicirali sa ovim Fejsbuk profilima, odmah se javite policiji!

Novosti online

11. 03. 2021. u 16:00

ZAGREBAČKA policija pozvala je sve građane koji su ostvarivali komunikaciju s Fejsbuk profilima pod nazivom "Brzi krediti" i "Croatia krediti" te sumnjaju da su oštećeni, da se obrate u njima najbližu policijsku stanicu.

ВЕЛИКА ПРЕВАРА: Ако сте комуницирали са овим Фејсбук профилима, одмах се јавите полицији!

Foto: Depositphotos

Naime, upravo je završena istraga nad dvojicom mladića u dobi od 21 i 29 godina, koje se terete da su upravo putem tih stranica varali ljude.

Kako je izvestila policija, dvojac je osumnjičen za lažno kreditiranje. Na teret im se tako stavljaju četiri kaznena dela „Računalna prevara“, dok je 21- godišnjak prekršio i prethodno mu izrečenu zabranu pristupa internetu čime je sam počinio još jedno kazneno delo „Neizvršavanje sudske mere“.

- Na profilima su oglašavali kreditiranje građana na način da potencijalni klijenti nisu trebali ispunjavati uslove kakvi važe u regularnom bankarskom poslovanju, u smislu uobičajenih finansijskih instrumenta osiguranja, čime su građane dovodili u zabludu, dok kredite nikada nisu nameravali realizirati. Po javljanju oštećenih na oglase, lažno bi im prikazali činjenice i zatražili od njih različite paušalne novčane iznose pod izlikom troškova obrade kredita.

Oštećeni bi potom u prodavnicima kupovali različite platne bonove i osumnjičenima dostavljali kodove za unovčavanje, koje bi oni po zaprimanju koristili na dva profila internetske kladionice, kojima je 29-godišnjak iskoristivši poverenje svojih poznanika došao u posed, a zatim ih ustupio na korištenje 21- godišnjaku poradi obavljana novčarskih transakcija. Nakon izvršenih transakcija osumnjičeni bi ignorisali dalja pitanja i komunikaciju s oštećenima ili bi ih blokirali na društvenoj mreži - izvestila je policija. Ukupna materijalna šteta pričinjena ovim delima iznosi oko 6.100 kuna uz sumnju da je stvarni iznos štete višestruko veći. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja kaznena je prijava dostavljena Općinskom državnom tužilaštvu u Zagrebu, dok je 21- godišnjak predat pritvorskom nadzorniku.

(Večernji.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)