HRVATSKI MINISTAR: Očekujemo objašnjenje i izvinjenje Srbije zbog snimka

Tanjug

29. 01. 2021. u 23:42

Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da od Srbije očekuju zvanično objašnjenje i izvinjenje zbog spornog snimka objavljenog na Fejsbuk nalogu teologa Miloša Stojkovića o poseti Kninu.

ХРВАТСКИ МИНИСТАР: Очекујемо објашњење и извињење Србије због снимка

Foto: AP/ Virginia Mayo

Grlić Radman je na konferenciji za novinare rekao da je Hrvatska uputila protestnu notu zbog tog incidenta srpskom Ministarstvu spoljnih poslova preko ambasadora u Beogradu Hidajeta Biščevića, prenela je Hina.

"Po navodima našeg ambasadora, ministarstvo Srbije se ogradilo, tako su mu usmeno rekli, od neprimerenih i štetnih izjava iz te video objave. No, budući da smo mi službenim putem izrazili protest, notom, očekujemo isto tako pojašnjenje, adekvatnu reakciju, izvinjenje službenim putem od strane srpske vlade", rekao je hrvatski ministar.

Šef hrvatske diplomatije je rekao da policija istražuje incident i nije isključio mogućnost da bi, kada se utvrde sve činjenice, Miloš Stojković mogao da bude proglašen nepoželjnom osobom u Hrvatskoj.

Hina još navodi, pozivajući se na dokument iz srpske ambasade, da član srpske delekacije na čijem je Fejsbuku objavljen snimak u kojem se govori o Kninu kao "srpskom okupiranom gradu", upšte nije trebalo da boravi u tom gradu, nego na Baniji gde je bilo predviđeno da deli pomoć stradalima u nedavnom zemljotresu.

Delegacija na čelu sa predstavnikom Ministarstva državne uprave i samouprave u kojoj je bio Stojković, trebalo je da boravi u Hrvatskoj od 24. do 26. januiara radi dostave humanitarne pomoći stradalima u potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji, navodi se, kao javlja Hina, u noti srpske ambasade u Zagrebu poslatoj hrvatskim vlastima 23. januara.

"Nažalost, ta je poseta bila zloupotrebljena na način da je jedan član objavio video, skandalozan čin koji Hrvatska drži neprihvatljivim i provokativnim", rekao je Grlić Radman.

Grlić-Radman je danas još rekao da Hrvatska ''nema saznanja da Stojković to nije učinio'', ali kaže "da se u svakom slučaju radi o članu srpske delegacije".

"Teolog koji je došao s humanitarnim ciljem taj je cilj zloupotrebio i narušio vrlo osetljive odnose, što nas vraća u prošlost i uznemiruje javnost", ocenio je Grlić Radman.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Ja sam

30.01.2021. 00:47

Србија прво треба да тражи објашњење, тачније, појашњење дела протестне ноте који сугерише на ,,хрватску државност из 13. века", хе-хе-хе.