U HRVATSKIM NOVČANICIMA EVRI: Punktovi ka Sloveniji i Mađarskoj bez graničara

Jurica Kerbler - Stalni dopisnik iz Zagreba

02. 01. 2023. u 18:24

EVRO kao zvanična valuta, granice bez pasoša, regulisan rad od kuće, viši minimalac, porodične penzije, samo su neke novine koje su dočekale Hrvate prvih dana nove godine.

У ХРВАТСКИМ НОВЧАНИЦИМА ЕВРИ: Пунктови ка Словенији и Мађарској без граничара

Foto: Depositphotos

Svakako najveća je novost što su granični policajci napustili granice prema Sloveniji i Mađarskoj i više nisu potrebne kontrole dokumenata. "Oduševljeni smo, bili smo na izletu u Sloveniji samo da popijemo kafu", kaže Irena Milas iz istarskog grada Umaga.

Polako se građani privikavaju na evre, iako je moguće do 15. januara plaćati u kunama, a kusur se vraća uevrima. "Nije važno koja je valuta, glavno da imamo para", kaže Marina Vuković iz Zeline. Još uvek ne rade svi bankomati u zemlji, ali polako se prilagođavaju novoj situaciji kad će isplate biti moguće jedino u evrima. Na evropsku valutu su se mnogi građani privikli, jer su inače često koristili evro, a sada predstoji daevropsku valutu prihvate i na pijacama i kafićima.

Cene benzina, takođe su iskazane u evrima, ali nešto su niže na pumpama u vlasništvu "Ine" nego na pumpama koje su vlasništvo Slovenaca. Najzadovoljniji su stanovnici pograničnih mesta, jer će im život biti znatno olakšan. Mnogi koji žive u Hrvatskoj, a imaju zemljište u susednoj Sloveniji ili Mađarskoj, lakše će ići na posao, ali i na groblja. Više nema kontrola za putnike u automobilima, ni u vozovima i autobusima. Kontrole su, do 15. marta, još na aerodromima.

Novost je i da će penzioneri kojima je umro bračni drug moći da zadrže i svoju i penziju preminulog, umanjenu za oko 30 odsto. To će znatno poboljšati standard penzionera, a bolje će proći i oni koji dobijaju minimalac. Sada su poznata pravila za rad od kuće, a šefovi neće moći zaposlene da zovu posle 17 časova.Sve u svemu, Hrvate čekaju brojne promene, ali i nada da će u ovoj godini živeti uz više para.

TABLICA KOJA SAMA "RAČUNA"

MEĐU starijim stanovnicima, popularna je tablica koja preračunava kune uevretako da lakše mogu da prihvate novu monetu. "Uskoro ću dobiti penziju koja više neće biti nekoliko hiljada kuna već nekoliko stotinaevra. Ali šta se može, ubrzo ćemo se navići", kaže Ante Pavlović iz Splita. Kao i brojni drugi građani Hrvatske, boji se da će trgovci zarađivati i na preračunavanju kune uevre, što je već i sada slučaj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna