NIKAKO JOJ SE NE PRIBLIŽAVAJTE! U Jadranu uočena opasna meduza - stručnjaci upozoravaju na opasnost (FOTO)

Novosti onlajn

20. 06. 2022. u 19:59

U JADRANU je uočena nova, opasna vrsta meduze, a stručnjaci upozoravaju da joj se nikako ne približavate, objavili su hrvatski mediji.

НИКАКО ЈОЈ СЕ НЕ ПРИБЛИЖАВАЈТЕ! У Јадрану уочена опасна медуза - стручњаци упозоравају на опасност (ФОТО)

Foto AP

U pitanju je takozvana kompas meduza koja, inače, živi u priobalnim vodama Atlantskog okeana i Mediteranskog mora, a viđena je u severnom delu Jadrana.

To je potvrdio rovinjski Centar za istraživanje mora, koji je objavio da su do sada identifikovane četiri vrste meduza, među kojima i kompas meduza (Chrysaora hysoscella).

Kako navode iz hrvatskog Centra za invazivne vrste, ova meduza ima zvono žuto-smeđe boje koje podseća na kompas. Može da naraste i do 30 centimetara u prečniku, a pipci do metar dužine.

- Meduzama često nedostaju delovi tela ili su neprepoznatljivi zbog raspadanja (starenja) - navode iz Centra za istraživanje mora Rovinj.

Kako su u upozorili i takve meduze mogu da opeku ako se uznemiravaju, pa bi trebalo izbegavati kontakt sa njima, preneo je portal „Istra In“.

U slučaju da vas opeče, mesto kontakta treba isprati morskom vodom i pincetom pažljivo ukloniti preostalo tkivo meduze.

Ispiranje pitkom vodom i češanje samo mogu da pogoršaju bol.

BONUS VIDEO: 

RAJKOVA PEĆINA: Više od dva kilometra dvorana i hodnika ispunjenih prelepim "nakitom"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima