RUSI NEĆE DA PLAĆAJU ŠMITA: Moskva odlučila da prekine finansiranje kancelarije visokog predstavnika u BiH

S. M.

20. 04. 2022. u 07:00

RUSKA ambasada u BiH obustavila je učešće u finansiranju OHR zbog kršenja principa konsenzusa u radu Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira (PIK) i spremna je da nastavi isplate u dogovorenom iznosu nakon što se situacija u Odboru vrati konstruktivnosti, poručeno je iz Ambasade Ruske Federacije u BiH.

РУСИ НЕЋЕ ДА ПЛАЋАЈУ ШМИТА: Москва одлучила да прекине финансирање канцеларије високог представника у БиХ

Foto Tanjug

S ciljem sprečavanja spekulacija, iz ove ambasade napominju da je Ruska Federacija jedan od svedoka Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i član Upravnog odbora PIK, te da je njen principijelni stav da se Kristijan Šmit ne može smatrati visokim predstavnikom u BiH bez saglasnosti SB UN:

- Što se tiče finansijskih aspekata, neviđeno kršenje principa konsenzusa u radu Upravnog odbora PIK dovelo je do toga da je Rusija faktički isključena iz procesa donošenja odluka u ovom formatu, uključujući i budžetska pitanja. S tim u vezi, obustavljeno je učešće u finansiranju OHR.

Iz ruske ambasade navode da će biti spremni da nastave isplate u dogovorenom iznosu nakon što se situacija u UO PIK vrati konstruktivnosti, na šta, kako kažu, stalno pozivaju partnere. Inače, sredstva za finansiranje OHR obezbeđuju zemlje članice PIK. Budžet OHR za 2021/2022. godinu iznosi 5.327.627 evra.

Pregled doprinosa pojedinih zemalja u budžetu OHR je sledeći - EU 47,68 odsto, SAD - 22, Japan - 10, Velika Britanija - 6,69, Kanada - 3,03, Organizacija islamske konferencije 2,5, Rusija - 1,2, ostali 6,9 posto, navedeno je na sajtu OHR.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati