GALIJAŠEVIĆ O UKIDANJU PRESUDE ZBOG ZLOČINA MUDŽAHEDINA: Nemamo pravosuđe, već jedno neustavno razbojničko gnezdo

Novosti online

10. 11. 2021. u 22:29

SUD BiH je "zločinački brlog", ukidanjem prvostepene presude nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa tzv. Armije BiH Sakibu Mahmuljinu se na brutalan način smeje žrtvama stravičnih zločina, koje su danas ubijene drugi put, izjavio je stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević.

ГАЛИЈАШЕВИЋ О УКИДАЊУ ПРЕСУДЕ ЗБОГ ЗЛОЧИНА МУЏАХЕДИНА: Немамо правосуђе, већ једно неуставно разбојничко гнездо

Dževad Galijašević / Foto A. Stanković

Galijašević je rekao da je odluka Apelacionog veća Suda BiH bila očekivana, s obzirom na to da Sakib Mahmuljin, koji je prvostepeno osuđen na 10 godina zatvora, nije upućen na izdržavanje kazne, već mu je omogućeno da sa slobode čeka odluku o žalbi.

- Kada dobijete dan više od pet godina odmah se ide na izvršenje kazne, a njega nisu uputili. To su privilegovane presude. Sud BiH je zločinački brlog koji je pun kriminala i korupcije. Sve što se dešavalo u smislu rušenja pojedinih institucija i tužilaštava, sve su to igre koje su uglavnom dolazile iz Suda BiH - naglasio je Galijašević.

On je podsetio da je Sud BiH štitio korumpiranog direktora Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH, te da pruža zaštitu i drugim licima.

- Ono što je vidljivo kod Mahmuljina je haška presuda njegovom pretpostavljenom komandantu Rasimu Deliću zbog onoga što su nižerangirani komandanti propustili. Ako je Delić u Hagu dobio tri godine zatvora, jasno je da postoji u čitavom lancu komandovanja ogromna odgovornost za ubistva više od 55 lica, ritualnim odrubljivanjem glava i brutalnim mučenjima, o čemu piše u presudi Deliću - naveo je Galijašević.

Prema njegovim rečima, Mahmuljinova nedela nije trebalo ni dokazivati, već je bilo potrebno samo pročitati presudu Haškog tribunala Deliću, koja je napisana na više od 400 stranica.

- Ovo je samo potvrda da nemamo pravosuđe, već da imamo jedno neustavno razbojničko gnezdo kojim predsedava jedan Španac i donosi ovakve presude. Onda se ljudi čude zašto (srpski član Predsedništva BiH Milorad) Dodik pokreće pitanje pravosuđa, neustavnih odluka visokih predstavnika? Evo zbog ovoga - ukazao je Galijašević.

Galijašević je podsetio da je presuda Mahmuljinu izmenjena u odnosu na presudu Haškog tribunala u predmetu Rasim Delić, iako je reč o potpuno istim zločinima, mestu i datumu izvršenja, kao i žrtvama.

- Reč je o zločinima odreda "El mudžahedin", o ritualnim ubistvima Srba sa Vozuće, odsecanjema glava. Nestala su 192 lica, a u Hagu je utvrđeno da je reč o 55 lica. Oni su u presudi Mahmuljinu stavili da je streljano najmanje jedno i više lica. To je besmislica - smatra Galijašević.

Galijašević tvrdi da je čitava presuda Mahmuljinu brutalno ismejavanje žrtava, te da je danas po drugi put zapaljena Vozuća i po drugi put zaklani ti ljudi.

- Sada su ponovo naneli bol porodicama žrtava koje ovo gledaju. Jasno je da je u pravnom i moralnom smislu ovaj sud teret i hipoteka BiH. Sud BiH je nastao na bezakonju i on tako i presuđuje - zaključio je Galijašević.

Apelaciono veće Suda BiH poništilo je prvostepenu presudu nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa tzv. Armije BiH Sakibu Mahmuljinu kojom je bio osuđen na 10 godina zatvora jer nije sprečio zločine koje su počinili pripadnici Odreda "El mudžahid" na području Vozuće i Zavidovića.

(SRNA)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)