VEĆE O RIZICIMA USTOLIČENJA: Konačnu procenu situacije u Crnoj Gori danas će dati veće za nacionalnu bezbednost

V. K.

03. 09. 2021. u 13:22

KONAČNU reč o bezbednosnoj situaciji u Crnoj Gori uoči ustoličenja mitropolita Joanikija, zakazanog za nedelju u Cetinjskom manastiru, daće Veće za nacionalnu bezbednost, koje će danas održati svoju sednicu.

ВЕЋЕ О РИЗИЦИМА УСТОЛИЧЕЊА: Коначну процену ситуације у Црној Гори данас ће дати веће за националну безбедност

Foto Arhiva

Ovaj sastanak zakazao je premijer Zdravko Krivokapić, a bezbednosni vrh države na njemu bi trebalo da sabere procene rizika koje se rade svakodnevno i koje važe kao izuzetno nepovoljne.

- Ustoličenju neće prisustvovati političari, niti iko od predstavnika diplomatskog kora, kako je to prvobitno bilo najavljeno - rekao je juče protojerej Nikola Pejović.

- Na ceremoniji biće samo episkopi s gostima, deo sveštenstva Mitropolije i po nekoliko predstavnika crkvenih opština. Dolazak na Cetinje najavili su velikodostojnici Rimokatoličke crkve u Crnoj Gori što je očekivano i prihvatljivo, s obzirom na značaj koji ima ustoličenje mitropolita.

Preteći glasovi koji su prethodnih dana unosili nespokoj u crnogorsko društvo juče su bili nešto tiši, ali strepnja od mogućih incidenata na Cetinju nije nestala.

Anticrkveni skup, u organizaciji Miraša Dedeića, sudeći prema prijavi u policiji, danas bi trebalo da počne na Cetinju. Plan organizatora jeste da njegovi učesnici do nedelje svakodnevno budu na centralnom cetinjskom trgu.

Posebnu odgovornost za eventualne nerede ima predsednik Milo Đukanović, koji i dalje drži otvorenom mogućnost da se u nedelju i sam pridruži protestantima na Cetinju. Tokom oproštajne posete sa ambasadorkom Australije Rut Stjuart on je kratko poručio "da će Crna Gora opstati uprkos svim iskušenjima".

U Crkvi su  u toku pripreme za doček patrijarha i ceremoniju ustoličenja, ali i sumiranje utisaka posle pokušaja grupe žena, koja je pod parolom "Ne javanđelju mržnje" protestovala protiv SPC, da uđe u Cetinjski manastir. Ovaj pokušaj sprečili su dežurni policajci, a osim par teških reči, većih inicidenata nije bilo.

- Svi Cetinjani dobro znaju da se u manastir ulazi sasvim nesmetano. Neistina je da se ikome zabranjuje da uđe u manastir, bilo da želi da se pomoli pred moštima Svetog Petra ili da poseti manastir kao značajno istorijsko i kulturno središte - poručili su iz Mitropolije upozorivši da je snimanje u manastiru zabranjeno bez prethodnog odobrenja.

Pripreme za dolazak patrijarha Porfirija u punom su jeku u Podgorici, gde će u predvečerje ustoličenja biti održano okupljanje vernika. Sa desne strane ulaza u Hram Hristovog Vaskrsenja postavljen je veliki portret Svetog Save, a sa leve strane portret Svetog Petra Cetinjskog. Iznad njih biće postavljena dva velika video-bima, na kojima će verni narod moći da prati sve što se dešava oko hrama.

PORTRETI VLADIKA

Iznad montažne tribine koja je postavljena na platou ispred hrama, sa severne strane, postavljeni su portreti 13 mitropolita, od 1607. godine, koji su upravljali crkvom u Crnoj Gori do mitropolita Joanikija. Tu su portreti Danila Petrovića Njegoša, Save Petrovića Njegoša, Vasilija Petrovića Njegoša, Arsenija Plamenca, Petra Prvog Petrovića, Petra Drugog Petrovića Njegoša, Nikanora Ivanovića, Ilariona Roganovića, Visariona Ljubiše, Mitrofana Bana, Gavrila Dožiča, Joanikija Lipovca, Arsenija Bradarevića, Danila Dajkovića, Amfilohija Radovića i mitropolita Joanikija.

Foto V. K.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!