NAGRADA STUDENTIMA: Pročitali antički svitak pomoću AI

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

05. 02. 2024. u 17:44

TRI studenta iz Nemačke, SAD i Švajcarske pročitali su pomoću veštačke inteligencije (AI) više od 2.000 grčkih slova na svitku od papirusa koji je zatrpan prilikom erupcije Vezuva 79. godine naše ere i za to dobili nagradu od 700.000 dolara u okviru međunarodnog takmičenja.

НАГРАДА СТУДЕНТИМА: Прочитали антички свитак помоћу АИ

Foto Shutterstock

Sponzor takmičenja Vesuvius Challenge Nat Fridman objavio je da je tim tri studenta koji se dobro razumeju u kompjutere - Jusef Nader iz Nemačke, Luk Faritor iz SAD i Džulijan Šiliger iz Švajcarske osvojio glavnu nagradu od 700.000 dolara nakon što su pročitali više od 2.000 grčkih slova iz svitka, objavio je Gardijan.

Takmičenje Vesuvius Challenge, vredno milion dolara, pokrenuo je 2023. godine naučnik za kompjutere sa Univerziteta Kentaki u SAD Brent Sils.

Istraživači su koristili veštačku inteligenciju da čitaju slova na svitku papirusa koji je oštećen u erupciji koja je uništila Pompeju i Herkulanum.

Naučnici koji proučavaju antičko doba veruju da su na ivici nove ere koja će omogućiti da se uz pomoć AI pročita tekst koji je bio napisan na ugljenisanom svitku.

Stotine papirusnih svitaka koji su se čuvali u biblioteci luksuzne rimske vile u Herkulanumu potpuno su izgoreli prilikom erupcije Vezuva.

Tokom arheoloških iskopavanja u 18. veku pronađeno je više od 1.000 celih ili delimičnih svitaka iz vile, za koju se smatralo da je u vlasništvu tasta Julija Cezara, ali crno mastilo nije bilo čitljivo i svici su se raspali na komade kada su istraživači pokušali da ih otvore.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!