7 novogodišnjih običaja koje treba da ispoštujete za doček Nove Godine

Novosti online

03. 12. 2023. u 14:21

Beograd, grad poznat po ludom provodu, ne zaostaje za svetskim trendovima kada je reč o dočeku Nove godine. Ovo je vreme kada Beograđani prelaze granicu između prošle i nove godine s osmehom na licu, uzbuđeni zbog svega što dolazi.

7 новогодишњих обичаја које треба да испоштујете за дочек Нове Године

pexels.com

Beograđani imaju svoje jedinstvene načine kako dočekuju Novu godinu. Bilo da se radi o organizaciji kućne zabave sa prijateljima ili o posmatranju spektakularnih vatrometa širom grada, postoje običaji i tradicije koji se godinama prenose. Evo nekoliko najpopularnijih novogodišnjih običaja u našoj prestonici:

1. Kućne žurke

Jedan od omiljenih načina dočeka Nove godine među Beograđanima je organizacija kućne žurke. Slavlje otpočinjemo u udobnosti doma, okruženi porodicom i prijateljima, a kako noć odmiče atmosfera postaje sve bolja. Uz dekoraciju koja odiše novogodišnjim duhom, najbolje piće i dobru muziku, Beograđani dočekuju predstojeću godinu s osmesima i radošću. Za doček Nove godine 2024 Beograd sprema posebna iznenađenja za njegove stanovnike i goste iz celog sveta.

2. Vatromet

Vatrometi su nezaobilazan deo proslave Nove godine, kako u svetu, tako i u Beogradu. Gradska panorama obasjana svetlima i bojama vatrometa stvara magičan prizor. Ova tradicija, iako možda ne potiče sa naših prostora, postala je deo lokalne kulture tokom godina. U svim delovima grada možete uživati u ovim spektaklima na nebu, a najpoznatiji su vatrometi kod Narodne skupštine i u Beogradu na vodi.

3. Poljubac u ponoć

Poljubac u ponoć je najvažniji momenat za doček Nove godine. Ovaj običaj, koji potiče još iz antičkog Rima, prihvaćen je i u Beogradu. Poljubac u ponoć sa najdražim osobama simbolizuje želju za ljubavlju i srećom tokom cele naredne godine, zbog toga većina nas želi da dočeka Novu godinu u društvu najbližih.

4. Nazdravljanje uz čašu šampanjca

Nazdravljanje šampanjcem je globalna tradicija koja nije zaobišla ni Beograd. Bez obzira na to koliko vremena prošlo, podizanje čaše za nečije dobro zdravlje je poseban trenutak. Beograđani vole podići čašu sa svojim najbližima, deleći radost uz očekivanje srećnije budućnosti.

5. Bela boja donosi mir, crvena ljubav i novac

Beograđani su poznati da posebno pripremaju toalete za Novu godinu. Beograd je grad otvorenog srca, ali i grad u kome bela boja često dominira. Smatra se da nošenje bele odeće privlači mir za predstojeću godinu, dodajući dodatnu dimenziju slavlju. Takođe, crvena boja je čest izbor za doček jer se smatra da privlači ljubav i novac.

6. Tradicionalna humanost u ulici Otvorenog srca

Neka "Ulica Otvorenog Srca" bude kruna svega, Beograd, grad koji uvek ima nešto novo da ponudi, slavi Novu godinu na svoj autentičan i human način. Beograđani otvaraju svoja srca ne samo za bliske ljude, već za one kojima je potrebna pomoć i malo radosti koje Nova godina donosi. U ovom humanitarnom duhu, Beograd obeležava kraj stare i početak nove godine, uz smeh, ljubav, empatiju i nezaboravne trenutke.

7. Najpopularnija tradicija - Beogradske žurke do ranih jutarnjih sati na splavovima i u klubovima

Međutim, najpopularnija tradicija za doček Nove godine u Beogradu je lud provod na splavovima, klubovima i restoranima. Svi ugostitelji organizuju spektakularne žurke za doček, obećavajući nezaboravan ulazak u Novu godinu, svim generacijama. Zbog toga što svi koji žele savršen provod dolaze baš u srpsku prestonicu, dobro je obezbediti mesta za doček i napraviti rezervacije na vreme.

Uživajte u jedinstvenom provodu i započnite Novu godinu tradicionalno s osmehom i radošću u srcu Beograda!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)