OSTAVIO JE TRAG U UMETNOSTI CELOG REGIONA: Komemoracija u čast velikog vršačkog umetnika Zvonimira Santrača

J. J. BALJAK

14. 05. 2021. u 21:40

U KONGRESNOJ dvorani Centra „Milenijum“ danas je održana komemoracija povodom smrti istaknutog jugoslovenskog, srpskog i vršačkog umetnika Zvonimira Santrača, koji je preminuo 12. aprila u 69. godini, nakon teške bolesti.

ОСТАВИО ЈЕ ТРАГ У УМЕТНОСТИ ЦЕЛОГ РЕГИОНА: Комеморација у част великог вршачког уметника Звонимира Сантрача

Foto: Grad Vršac

Osim članova porodice i predstavnika lokalne samouprave, komemoraciji je, uz poštovanje svih epidemiloških mera, prisustvovalo i stotinak njegovih saradnika, kolega i poštovalaca.

Komemoracija je počela minutom ćutanja, a potom se prisutnima obratila Ivana Ranimirov, Santračeva bliska saradnica, koja ga je nedavno i nasledila na mestu direktora Gradskog muzeja u Vršcu, gde je radio od 2016. do pred smrt.

- Kao umetnik specifičnog angažovanog izraza, Zvonimir Santrač je zauzeo svoje zasluženo mesto na polju vizuelne umetnosti šireg regiona. Kao pedagog pripremao je vršačke učenike za polaganje prijemnog ispita na likovnim akademijama, a kao direktor Gradskog muzeja posebno je podsticao i angažovao mlade kolege – istakla je Ivana Ranimirov, koja je prethodno podsetila i na brojne nagrade, koje je ovaj priznati umetnik dobio tokom višedecenijskog stvaralaštva.

Foto: Grad Vršac

U ime Grada Vršca od Santrača se oprostila i gradonačelnica Dragana Mitrović.

-Kao direktor muzeja značajno je unapredio rad te kulturne ustanove, pre svega brojem izložbi, koje su svojim kvalitetom i zanačajem potvrdile da naš muzej odavno prevazilazi granice Vršca. Doprineo je i ponovnom otvaranju muzejskih depandanasa – Apoteke na stepenicama i Vršačke kule, ali i uređenju depoa i muzejskog fundusa. Bilo je zadovoljstvo imati ga za saradnika – istakla je gradonačelnica.

O samom životu, načinu stvaranja, pogledu na umetnost i opusu dela koje je Santrač ostavio iza sebe, govorio je njegov veliki prijatelj i istaknuti likovni kritičar Sava Stepanov.

Foto: Privatna arhiva

Zvonimir Santrač biće sahranjen u subotu, 15. maja, u 13 časova na Gradskom groblju u Vršcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)